Clintonová v pátek odstoupí z kampaně, v sobotu podpoří Obamu

Washington - Hillary Clintonová v sobotu vyjádří Baracku Obamovi podporu v souboji o prezidentskou nominaci. Zároveň prý prohlásí, že udělá vše, co je v jejích silách, aby zajistila Obamovo vítězství v listopadových prezidentských volbách. Uvedla to v prohlášení své kampaně. Senátorka se tak rozhodla podpořit jednotu Demokratické strany, která v posledních měsících utrpěla právě kvůli šestnáctiměsíčnímu nominačnímu souboji mezi ní a Obamou.

„Po celou dobu nominačního souboje jsem říkala, že Baracka Obamu podpořím, pokud získá nominaci on. Svůj slib hodlám dodržet,“ uvádí se v prohlášení Clintonové. Shromáždění bylo původně plánované na pátek, ale později bylo o den posunuto, aby mohlo přijet víc jejích příznivců.

I když Clintonová fakticky z boje odstoupí, oficiálně kampaň zřejmě pouze přeruší. Tento krok jí dovolí pokračovat ve výběru finančních příspěvků,
aby mohla poplatit milionové volební dluhy. Udrží si tím i částečnou
kontrolu nad svými delegáty, a tedy i jistý vliv při prosazování svých
priorit na nominačním sjezdu.

Obama je prvním černošským kandidátem velké politické strany na amerického prezidenta a postaví se republikánskému kandidátovi Johnu McCainovi. Už v úterý získal dostatek delegátů pro získání prezidentské nominace na sjezdu Demokratické strany v srpnu.

S pozicí viceprezidentky Clintonová stále váhá

Clintonová zatím oficiálně nepřiznala porážku, i když ve středu nepřímo Obamovo vítězství uznala. „Vím, že Barack Obama bude dobrým přítelem Izraele,“ prohlásila v projevu k izraelské lobby AIPAC.

Poté, co byla bitva o demokratickou nominaci rozhodnuta, se teď pozornost soustředí na výběr viceprezidentského kandidáta, který půjde do podzimních voleb po boku Obamy. Nejčastěji se mluví právě o tandemu Obama-Clintonová a senátorka dala v soukromých rozhovorech s poslanci Kongresu najevo, že by o viceprezidentskou kandidaturu měla zájem. 

Budeme o tom mluvit, říká Obama

„V příštích týdnech na toto téma budeme mluvit,“ odpovídá Obama na otázky, zda by Clintonovou rád viděl v pozici své viceprezidentky. Senátor zatím jmenoval tříčlenný tým, který mu bude pomáhat s výběrem spolukandidáta. Ve středu ale dal najevo, že bude o Clintonové přinejmenším uvažovat. „Senátorka Clintonová by byla v každém užším výběru,“ řekl Obama. 

O přízeň Clintonové Obama stojí. Vyhrála totiž primárky v nejdůležitějších státech voleb - Kalifornii, New Yorku a Pensylvánii. Stojí za ní mnohamilionový dav voličů a demokraté potřebují, aby i oni vyjádřili podporu Obamovi.

Komentátoři ale spekulují o nedůvěře, která mezi Obamou a Clintonovou panuje. Stále totiž není jasné, zda Clintonová nehodlá provést na poslední chvíli před nominačním sjezdem demokratů nějaký trik, kterým by Obamovi nominaci ukradla.

Podle pozorovatelů by mohlo jít např. o téma povinného zdravotního pojištění, které Clintonová prosazuje. Pokud by pro něj získala podporu u superdelegátů, mohlo by to Obamovu nominaci ohrozit. Tento scénář je ale samozřejmě vysoce spekulativní.

Přestože se největší pozornost věnuje Clintonové, stále častěji se v této souvislosti v kuloárech také hovoří o dalších dvou stoupajících hvězdách
Demokratické strany - guvernérce státu Kansas Kathleen Sebeliusové a
guvernérce Arizony Janet Napolitanové.