Na Guantánamu začal proces s podezřelými teroristy z 11. září

Guantánamo (Kuba) - Na americké vojenské základně na Guantánamu dnes začal proces s pěti muži podezřelými z přípravy teroristických útoků na USA z 11. září 2001. Zvláštní vojenský tribunál začal četbou obžaloby, samotné projednávání se očekává až v září. Všem obžalovaným hrozí trest smrti.

Za nejvýznamnějšího člena pětice je považován Pákistánec Chálid Šajch Muhammad, který se podle Američanů přiznal, že atentáty vymyslel a naplánoval. Kromě něj stane před soudem jeho synovec Alí Abdal Azíz a Jemenec Ramzí bin Šibh, který údajně fungoval jako spojka mezi únosci letadel a vůdci teroristické sítě al-Káida. Zbylou trojici tvoří Muhammad Kahtání ze Saúdské Arábie, Mustafá Ahmad Havsáví rovněž ze Saúdské Arábie, který údajně fungoval jako hlavní finanční zdroj teroristů, a Valíd Attaš z Jemenu, jenž prý trénoval některé z únosců a také připravoval bombové útoky na ambasády USA v Keni a Tanzánii. Původně měl před soudem stanout i Saúd Muhammad Kahtání, obvinění proti němu však Pentagon v květnu bez bližšího zdůvodnění stáhl. 

Chálida na hrozbu trestu smrti dnes u soudu řekl: „To je to, co si již dlouho přeji, stát se mučedníkem.“ Následně okomentoval i to, jak je spokojen s přiděleným obhájcem. Prý mu jeho víra nedovoluje přijmout právníka od USA a chce se obhajovat sám. Podobně se vyjádřili i další obžalovaní.

Chálid v průběhu dnešního jednání vestoje zpíval arabsky nebo překládal text velebící Alláha. Kritizoval také USA za „křižáckou výpravu“ v Afghánistánu a v Iráku. Chálidovi se nelíbilo ani to, že v některých amerických státech je uzákoněno manželství mezi osobami stejného pohlaví.

Chálid také zpochybnil svou výpověď z loňska, která vznikla během kontroverzních výslechů. V něm údajně uvedl, že vůdci Al-Káidy Usámovi bin Ládinovi předložil plán útoku a že na všechno osobně dohlédl. Tvrdil, že jeho odpovědi byly špatně přetlumočeny a že mu byla „vkládána slova do úst“.

Obžalované během soudního procesu nesmí nikdo fotografovat a k dispozici jsou pouze jejich skici. Malířku mimochodem Chálid obvinil, že mu namalovala příliš velký nos. Ta to uznala a nos mu na skice zmenšila.

Údajní teroristé jsou obviněni ze 169 akcí namířených proti Spojeným státům, včetně spiknutí, vraždy, terorismu nebo útoku na civilisty a civilní objekty. Těch se podle žaloby dopustili tím, že připravili únosy čtyř letadel, která před téměř sedmi lety narazila do newyorského Světového obchodního střediska a budovy Pentagonu ve Washingtonu. Poslední letoun spadl v Pensylvánii. Při těchto útocích přišlo o život 2 973 lidí.

Podle kritiků se z procesu stal politický problém

Pentagon každému obviněnému přidělil vojenského obhájce a na vlastní náklady si mohou najmout i civilní právníky. Na jejich trestu se musí jednomyslně shodnout dvanáctičlenná porota, proti verdiktu se ale budou moci odvolat až k americkému Nejvyššímu soudu. Spojené státy začaly shromažďovat podezřelé teroristy na Guantánamu v lednu 2002. Armáda chce soudit 80 z více než 300 lidí, kteří jsou tam nyní ve vazbě.

Nynější proces má řadu kritiků, kterým se nelíbí, že vyšetřovatelé k získávání důkazů podle nich používali i násilné metody výslechu. Obhájci obviněných navíc prohlásili, že klienty viděli jen minimálně. Tvrdí také, že se z procesu stává politický problém, protože ho vláda chce uspíšit před listopadovými prezidentskými volbami. V souvislosti s útoky z 11. září byli zatím odsouzeni dva lidé - Zacarias Moussaouí dostal před dvěma roky doživotí.

Ostře sledovaný proces bude velkou zkouškou pro americkou justici. Snaha přísně potrestat viníky hromadné vraždy skoro tří tisíc lidí stojí proti úsilí o spravedlivý proces. Podle expertů na americké vojenské právo nebude tribunál přihlížet k politickým dopadům a pokud kohokoliv uzná vinným, odsoudí ho k smrti.

Kritizován je také fakt, že ani v případě osvobozujícího rozsudku nečeká obviněné svoboda. Pentagon se ale brání tím, že muži mají kromě 11. září na svědomí i řadu dalších teroristických útoků - včetně atentátu na americké ambasády ve východní Africe nebo na křižník Cole - a jejich propuštění by znamenalo přímé ohrožení USA i celého Západu.

Třiačtyřicetiletý Chálid Šajch Muhammad se narodil v Kuvajtu, ale vyrostl v pákistánském Balúčistánu, odkud pocházejí jeho rodiče, a má pákistánský pas. Vystudoval Zemědělskou a technickou státní univerzitu v Severní Karolíně a z USA odešel do Afghánistánu bojovat proti Sovětům. Tam se také údajně poprvé setkal s vůdcem teroristické sítě al-Káida Usámou bin Ládinem. Poté žil v Manile, kde vystupoval jako katarský podnikatel. V 90. letech se dostal do vojenského výboru al-Káidy a vypracoval se mezi šest nejvýznamnějších velitelů. Po 11. září 2001 se usídlil v Karáčí, odkud koordinoval rozptýlení příslušníků al-Káidy po světě a údajně řídil spolupráci buněk al-Káidy s její pobočkou v jižní Asii Jemaah Islamiyah. Byl zadržen v únoru 2003 v pákistánském Rávalpindí a předán do USA, které vyplatily anonymnímu informátorovi za informace vedoucí k jeho dopadení 25 milionů dolarů. Vedle podílu na atentátech z 11. září je podezřelý i z řady dalších teroristických útoků, mimo jiné na indonéském Bali v říjnu 2002, při němž zahynulo 202 osob.

Azíz je podezřelý z obstarávání financí pro útok. U některých teroristických činů fungoval jako spojka mezi svým strýcem a dalšími atentátníky. Po Muhammadově zatčení údajně převzal odpovědnost za plánování útoku na londýnské letiště Heathrow a za útok v pákistánském Karáčí v roce 2003. Bin Šibh byl jedním z šéfů buňky al-Káidy v Hamburku a měl fungovat jako spojka mezi únosci letadel a lídry al-Káidy. Havsáví byl údajně hlavním zdrojem financí při útocích a jeho svědectví bylo použito v procesu s Moussaouiem. Attaš byl podle USA operativním šéfem al-Káidy a bodyguardem Usámy bin Ládina. Měl být jedním z únosců letadel, akce se ale nezúčastnil, protože byl zatčen.

Základní údaje o teroristických útocích na USA z 11. září 2001:

  1. Boeing 767 společnosti American Airlines (na palubě 92 osob) letěl z Bostonu do Los Angeles, do severní věže Světového obchodního střediska (WTC) narazil v 8:46. Na palubě bylo pět únosců, při nárazu do WTC letoun pilotoval Egypťan Muhammad Atta.
  2. Boeing 767 společnosti United Airlines (na palubě 65 osob) letěl z Bostonu do Los Angeles, do jižní věže WTC narazil v 9:03. Na palubě bylo pět únosců, při nárazu zřejmě pilotoval Marván Šihhí ze SAE. Kromě severní a jižní věže WTC bylo vážně poškozeno nebo úplně zničeno 50 dalších domů v jižní části Manhattanu.
  3. Boeing 757 společnosti American Airlines (na palubě 64 osob) letěl z Washingtonu do Los Angeles, v 9:43 narazil do budovy Pentagonu ve Washingtonu. Na palubě bylo pět únosců, při nárazu zřejmě pilotoval Haní Handžúr.
  4. Boeing 757 společnosti United Airlines (na palubě 44 osob) letěl z Newarku do San Franciska, v 10:10 havaroval v západní části státu Pensylvánie, jihovýchodně od Pittsburghu. Na palubě byli čtyři únosci, pilotoval nejspíš Libanonec Zijád Sámir Džarráh.
  1. Útoky si vyžádaly celkem 2 973 mrtvých (plus 19 únosců); k atentátům se přihlásil Usáma bin Ládin a al-Káida.
  2. V souvislosti s útoky byly zatím odsouzeny dvě osoby: francouzský občan Zacarias Moussaoui dostal 4. května 2006 doživotní trest bez možnosti propuštění za podíl na útocích (letos v lednu podal nové odvolání proti rozsudku) a 11. května 2007 ztratil poslední možnost zvrátit rozsudek na 15 let vězení za spoluúčast na útocích Maročan Munír Mutasádik.