Maďarsko a Slovensko nejspíše vyřešily spor o menšinu v Mlynkách

Budapešť - Maďarsko-slovenský spor o kancelář slovenské menšiny v severomaďarské obci Pilisszentkereszt (Mlynky), kde místní zastupitelé omezili slovenským spolkům přístup do Slovenského domu, se zřejme dočkal řešení. Maďarská strana slovenské menšině postaví nový Slovenský dům.

Plán řešení dnes v maďarské televizi ATV představil ministr při úřadu vlády Peter Kiss s tím, že na výstavbě se shodl úřad maďarského premiéra se samosprávou slovenské menšiny v Maďarsku.

Starosta obce převážně obydlené slovenskou menšinou nechal v březnu menšinový spolek z předchozí veřejné budovy vystěhovat. Tento krok vyprovokoval k ostrým protestům nejen slovenské menšiny v Maďarsku, ale i diplomacii Slovenské republiky.

Bratislava Budapešti vytkla poškozování práv menšiny. Starosta Pilisszentkeresztu (Mlynků) József Lendvai zase obvinil menšinové orgány, že jejich protest je „politicky motivovaný“.

Konflikt na mezinárodní úrovni vyhrotil v polovině května předseda Slovenské národní strany (SNS) Ján Slota - označil svatého Štěpána, maďarského krále a národního světce, za „maďarského šaška na koni v Budapešti“.

„O co mu jde? O to, kdo je více národní, nebo o dobré slovensko-maďarské vztahy?“ odsoudil Slotův výrok slovenský premiér Fico. Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány ale tehdy přesto kvůli odložil svou plánovanou návštěvu Slovenska.