Srí Lanka se znovu otřásá

Kolombo - Srí Lanka se znovu otřásá výbuchem. Ve střední části země, u města Polgolla, vybuchl další autobus. Atentát si vyžádal nejméně dvě oběti na životech, dvě desítky lidí byly zraněny. Srílanský prezident po první explozi vyzval obyvatele ostrova k ostražitosti a ke spolupráci s bezpečnostními jednotkami při boji s terorismem. Zároveň označil za pachatele útoku ve srílanské metropoli tamilské separatisty.

Na předměstí srílanského Kolomba přitom už dnes při výbuchu autobusu přišlo o život 21 lidí a 53 osob bylo zraněno. Autobus vybuchl v době ranní špičky, když najel na minu. Podle srílanského deníku Daily News útok provedli členové separatistické organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) a bombu odpálili pomocí dálkového ovladače.  

Incident se stal na jižním předměstí Moratuva a pasažéry autobusu byli hlavně lidé, kteří jeli do práce. Podle nemocničních zdrojů je mezi mrtvými 13 mužů a osm žen.

LTTE se k útoku zatím nepřihlásila. Agentura AP napsala, že pokud se potvrdí, že jsou za atentátem Tamilové, znamená to, že jsou povstalci schopni proniknout hluboko na území ovládané vládou, a to i přes četné kontroly kolem Kolomba. LTTE většinou účast na podobných atentátech popírají.

Podobný atentát jako ten dnešní se odehrál na železniční trati u Kolomba ve středu a při dřívějším útoku na vlak přišlo 26. května o život 11 lidí a sto jich utrpělo zranění.

LTTE usilují o vytvoření tamilského státu na severu a východě Srí Lanky. Jejich konflikt s vládou trvá od roku 1983 a zahynulo při něm na 70 tisíc lidí. Od roku 2002 sice platilo příměří, ale letos se boje obnovily. Podle vlády Tamilové příměří využili k dozbrojení.