Nový předseda Valného shromáždění OSN je proslulý kontroverzními výroky

New York - Novým předsedou Valného shromáždění OSN bude nikaragujský katolický kněz Miguel d'Escoto Brockmann, který je dlouholetým spolupracovníkem nikaragujského levicového vůdce Daniela Ortegy a kritikem USA. Členské země OSN o tom rozhodly na svém středečním hlasování. Brockmann kritizoval ve svém prvním projevu ve funkci například vojenské operace v Iráku a Afghánistánu, proti čemuž se USA ohradily s tím, že by měl předseda OSN sjednocovat a nikoliv rozdělovat.

Americká média konstatovala, že Brockmann stojí před velkým úkolem: vyrovnat se svou minulostí. Před čtyřmi lety například označil bývalého amerického prezidenta Reagana za řezníka svých lidí. Kvůli podobným výrokům proslul jako značně kontroverzní osobnost. Podle Michala Broži z Informačního centra OSN v Praze ovšem jeho radikálnější názory ve vztahu k USA nejsou problematické, protože kritice jsou v rámci organizace podrobovány různé státy. Důležité je, aby přispíval ke hledání konsensu všech 192 členských států.

Na rozdíl od Rady bezpečnosti OSN nejsou rezoluce a deklarace Valného shromáždění právně závazné, jsou spíše vyjádřením morálního stanoviska. Podle Broži nemá velké pravomoci, ale přispívá ke komunikaci mezi členskými státy. Napomáhá tak tomu, aby se méně válčilo a více diskutovalo, ale žádné pravomoci nemá.