Málikí ujistil Írán, že Irák neohrozí bezpečnost Teheránu

Teherán - Irácký premiér Núrí Málikí, který v sobotu přicestoval na oficiální návštěvu Íránu, ujistil Teherán, že Irák nebude sloužit jako základna k ohrožování bezpečnosti Íránu a dalších zemí v sousedství.

„Nedovolíme, aby Irák sloužil jako základna pro ohrožení bezpečnosti Íránu a dalších našich sousedů,“ prohlásil šéf irácké vlády při rozhovoru s íránským ministrem zahraničí Manúčehrem Mottakím.

Málikího prohlášení přichází v době, kdy Iráčané a Američané od počátku března jednají o dohodě o dlouhodobé spolupráci a přátelství, která má stanovit rámec budoucích vztahů mezi oběma zeměmi, zvláště pokud jde o choulostivou otázku americké přítomnosti v Iráku.

Dohoda nazvaná Status of Forces Agreement (Sofa) má dát legální základ přítomnosti amerických jednotek na iráckém území po 31. prosinci, kdy vyprší lhůta pro jejich přítomnost uvedená v rezoluci OSN. Dohoda by měla být podepsána do konce července.

Iráčtí představitelé však mají na dohodu jiný pohled než Spojené státy. Někteří íránští činitelé ji ostře kritizovali, protože podle nich dává legální základ k tomu, aby americké jednotky mohly z iráckého území zaútočit na jiné země regionu.

Málikí dnes jednal také s íránským prezidentem Mahmúdem Ahmadínežádem. Málikí ujistil íránského prezidenta, že dohoda mezi Bagdádem a Washingtonem pro Írán žádné nebezpečí představovat nebude. „Stabilní Irák bude přínosem pro bezpečnost regionu a světa,“ řekl Málikí Ahmadínežádovi během jejich rozhovoru.