Hladina čínského jezera pomalu klesá

Peking - Číňanům se podařilo stabilizovat hladinu nechtěného jezera Tchang-ťia-šan, které vytvořily sesuvy půdy vyvolané květnovým zemětřesením v čínské provincii S'-čchuan. I přes kontrolované odpouštění odvodňovacím kanálem hladina v minulých dnech nadále stoupala. Čínská armáda proto vyslala k závalové hrázi 120 vojáků, aby odvodňovací kanál rozšířili.

Vojáci zatím dvěma raketami odstřelili část stěn kanálu. Podle zpravodaje ČT Tomáše Etzlera hladina přestala stoupat a po zásahu vojáků začala dokonce pomalu klesat. „Je to ale velice pomalý proces. Pořád tu zůstává jezero o hloubce 30 metrů,“ dodal Etzler.

Nestabilní hráz, kterou na mnoha místech prosakuje voda, navštívil i ministr vodního hospodářství Čchen Lej. Ten varoval, že neustávající následné otřesy, jež dosahují až pěti stupňů Richterovy škály, a sesuvy půdy mohou způsobit provalení hráze. To by znamenalo bezprostřední ohrožení pro 1,3 milionu lidí žijících ve městech pod ní.

Další riziko představují podle Čchena deště. Červen a červenec by podle
čínských meteorologů měly být srážkově nadprůměrné. Očekává se až 500 milimetrů srážek. Tchang-ťia-šan je nejnebezpečnější z 35 jezer, která v Číně vytvořily sesuvy půdy po ničivém zemětřesení.