Kampaň o reformní smlouvě v Irsku vrcholí

Dublin - Kampaň o lisabonské reformní smlouvě tento týden vstoupila kampaň před ním do poslední fáze. Irsko je jedinou zemí EU, která o lisabonské smlouvě bude hlasovat v referendu. Zastánci obou názorů se snaží těsně před čtvrtečním hlasováním přímo oslovit co nejvíce z asi tří milionů voličů.

Průzkumy veřejného mínění ukazují, jak nepřehledná situace v Irsku panuje. Minulý týden to vypadalo na výhru odpůrců smlouvy, tento týden vítězí zastánci. Tyto posuny ve výsledcích průzkumů nejsou nepravděpodobné, protože mezi oběma výzkumy došlo ke změnám postoje u farmářů a dalších skupin, které byly původně proti smlouvě.

Výzkumy ale stále potvrzují tezi, že rozhodnutí není předem dané a že o výsledku irského referenda může rozhodnout i taková náhoda, jako je počasí. Rozhodující bude totiž zřejmě účast. Irové jsou převážně naladěni ve prospěch EU, ale hlasovat do referend o ní chodí disciplinovaněji její odpůrci.

Znalci irských hlasování tvrdí, že zastánci smlouvy potřebují účast, která přesáhne 40 procent. Irští političtí analytici soudí, že zastánci smlouvy vlastně nikdy v kampani neměli iniciativu. Odpůrci podávali jeden argument proti smlouvě za druhým a zastánci jen „hasili požáry“. Vedení kampaně ve prospěch smlouvy je ovšem přesvědčeno, že voliči se budou rozhodovat až v těchto posledních dvou týdnech, a tedy dlouhodobá kampaň by ani neměla smysl.

Hovory s Iry ovšem ukazují, že lidé příliš jasno nemají. Politicky by zastánci měli mít jasnou podporu, protože pro smlouvu jsou všechny hlavní strany jak ve vládě, tak v opozici, až na stranu Sinn Féin. Ta chce, aby smlouva byla odmítnuta a země Evropské smlouvy měly možnost sjednat další.

Na některých malých ostrůvcích patřících k Irsku se přitom už hlasovat začalo. Konkrétně jde o pětici ostrůvků, mezi nimiž jsou Arranmore s 516 voliči a Tory se 134.

Irsko má kolem tří milionů voličů a referendum se koná ve čtvrtek 12. června. Na malých ostrovech se hlasuje dříve, aby byly volební lístky, které budou do čtvrtka zapečetěné v urnách, připraveny ke sčítání.