Čeští fanoušci museli kvůli zpoždění letadla nocovat v protiatomovém krytu

Basilej - Radost Čechů na stadionu při úvodním zápase fotbalového Eura vystřídalo rozčarování. Sto čtyřicet českých fanoušků se nedostalo po zápase domů. Spoj, kterým chtěli odletět, nenechali dispečeři v Basileji vůbec přistát. Tím to ale neskončilo, úředníci turisty vypověděli z aeroportu a místo ubytování v hotelu je pod dohledem těžkooděnců poslali do protiatomového krytu.

Mezi českými fanoušky, kteří nemohli odletět, byli VIP klienti soukromých firem i rodiny s dětmi. Všichni zůstali po zápase se Švýcarskem v Basileji nedobrovolně o noc déle. Navíc se dostali do konfliktu se švýcarskými úřady. Ty je totiž nechtěly nechat na letišti a zařídily jim ubytování ve vojenském bunkru.

V krytu ale téměř nešlo dýchat, jedno z dětí se prý dokonce několikrát pozvracelo. Většina Čechů se proto rozhodla odjet zpátky na letiště. Autobusy je ale zavezly k místnímu Hlavnímu nádraží. „Najednou jsme zjistili, že venku je asi 14 policejních aut a taková padesátka ozbrojených policistů v kuklách s obušky,“ popisuje Vladimír Podroužek.

„Policie lidem nebránila, aby se ubytovali soukromě. To, že jsme jim ubytování nabídli ve středisku civilní obrany, byla od nás vlastně laskavost,“ oponuje švýcarská policie. Ta tvrdí, že Češi na ubytování neměli, fanoušci říkají, že jim žádný hotel nikdo nenabízel. Češi cestovali s agenturou Stes. Ta objednala letenky u společnosti Seagle Air, která měla v případě problémů s odletem ubytování zařídit. Podle agentury měl jejich člověk na místě náhradní nocleh zajistit, nakonec se tak ale nestalo.

Pro lidi, kteří se po sobotním utkání dostali do problému, připravuje agentura Stes odškodnění. Kompenzaci chtějí někteří klienti i po letecké společnosti Seagle Air.