Jihokorejská vláda nabídla demisi kvůli americkému hovězímu

Soul - Předseda jihokorejské vlády Han Sung-su a ostatní členové vlády nabídli prezidentovi I Mjong-bakovi demisi, protože pod tlakem demonstrací chtějí převzít odpovědnost za krizi kolem dovozu amerického hovězího masa. Média spekulují, že prezident rezignaci alespoň některých ministrů přijme.

Dubnové vládní rozhodnutí obnovit dovoz amerického hovězího vyhnalo v minulých týdnech do ulic tisíce demonstrantů. Import vláda v roce 2003 pozastavila ze strachu ze zavlečení nákazy nemocí šílených krav. Nyní uzavřela novou dohodu s tím, že nákaza již zmizela, značná část Korejců je ale přesvědčena, že hrozba trvá a na dovoz je proto ještě brzy.

Jihokorejská veřejnost se domnívá, že kabinet zrušením karantény nedělá dost pro ochranu zdraví občanů, i když vláda tvrdí, že americké hovězí maso je už bezpečné. Veřejnost nezklidnil ani prezident, když se v květnu omluvil za to, že vláda na zrušení karantény veřejnost dostatečně nepřipravila. 

Veřejnost nezklidnil ani prezident, když se v květnu omluvil za to, že vláda na zrušení karantény veřejnost dostatečně nepřipravila. Jinak ale vládní rozhodnutí obhajoval. Ve snaze zmírnit protesty korejské úřady v uplynulých dnech několik prvních zásilek hovězího odmítla s tím, že v nich byly nalezeny drobné úlomky kostí.

Jihokorejský deník Džung-ang ilbo dnes napsal, že do USA odletěla
jihokorejská delegace, která se pokusí dosáhnout toho, aby maso dovážené do Jižní Koreje nepocházelo ze zvířat starších 30 měsíců. V delegaci jsou zástupci ministerstev zemědělství a zahraničí.

Hlavní protesty se odehrávají v ulicích Soulu, kde se opět sešly desetitisíce demonstrantů, kterých dnes bylo podle organizátorů 700 000, podle policie 80 000 a podle odhadů médií asi 300 000. Tisícovky lidí demonstrovaly i v dalších městech. Proti případným násilnostem při protestech bylo zmobilizováno 37 000 policistů, z toho asi 21 000 v Soulu. Žádné násilí ale hlášeno nebylo.