Nové skenery na amerických letištích vidí i pod šaty

Washington - Americké úřady na letištích zavádějí speciální skenery, které dokážou odhalit i to, co mají cestující ukryto pod oblečením. Novinka má přispět k bezpečnosti letecké dopravy, ale ozývají se i varovné hlasy. Další zásah do soukromí občanů se nelíbí ani ochráncům občanských svobod.

Nové zařízení úřady ospravedlňují faktem, že zbraně už dnes nemusí být vyrobeny pouze z kovů. Moderní materiály jako plasty a keramické látky přitom běžný rám nedokáže zachytit, zatímco nové skenery na ně upozorní.

Postup je snadný. Prosklené budky jsou vysoké necelé tři metry. Cestující, který do ní vstoupí, je vystaven podle úřadů neškodným vlnám a na displeji pověřeného pracovníka se objeví černobílý obrys jeho těla. Podezřelé předměty se zobrazí jako viditelné skvrny. Podezřelý pasažér se potom musí podrobit dodatečné prohlídce.

Nová bezpečnostní zařízení obvykle zpomalují odbavování na letištích. Pokud by ale skenery do budoucna zcela nahradily kontrolní rámy, mohly by naopak celou proceduru urychlit. Rámy totiž upozorňují například i na kovové knoflíky, je nutné sundat si pásek nebo i boty, které kontroluje zvláštní skener. Celý postup je tak často zdlouhavý a neefektivní. Zatím se ale nová zařízení používají dodatečně jako přídavek k existujícím procedurám.

Proti novinkám na letištích protestuje například Americká unie pro ochranu občanských svobod (ACLU). Podle ní se může jednat o precedent, který dále omezí občanské svobody rozšířením skenerů například i na nádražích nebo u vstupu do úřadů. Ozývají se i další varovné hlasy, někteří odborníci dokonce zpochybňují jeho účinnost.