Pokud Izrael zaútočí, budeme se bránit, vzkazuje Írán

Teherán - Íránský ministr obrany Mostafá Mohammad Nadžár varoval Izrael před "velice bolestivou" reakcí v případě, že zaútočí na Írán kvůli jeho kontroverznímu jadernému programu. Izraelský ministr dopravy Šaul Mofaz v pátek řekl, že vzhledem ke zjevnému selhání sankcí OSN s cílem zabránit Teheránu v získání technologie, jíž by bylo možné využít k výrobě jaderných bomb, se útok na Írán "zdá být nevyhnutelný".

Nadžár na dotaz ohledně Mofazových výroků odpověděl: „Naše ozbrojené síly jsou ve stavu nejvyšší připravenosti, a pokud by kdokoli chtěl učinit takový pošetilý krok, reakce by byla velice bolestivá.“ Prohlásil také, že izraelští oficiální činitelé „tu a tam říkají věci, které lze označit za pošetilá tvrzení“.

Mofaz hrozí, ceny ropy letí nahoru 

Mofazovo prohlášení v pátek přispělo ke zvýšení cen ropy o téměř devět procent - na rekordních 139 dolarů za barel. Někteří izraelští političtí komentátoři obvinili Mofaze, že se takto vyjádřil ve snaze podpořit své osobní politické ambice.

Spojené státy obviňují Írán, že se snaží tajně vyvinout jadernou zbraň. Teherán se ale hájí tvrzením, že jeho jaderný program slouží výlučně k mírovým účelům. Washington si prý přeje diplomatické řešení situace, nevyloučil však vojenskou akci, pokud diplomacie neuspěje.

Izrael, všeobecně považovaný za jedinou blízkovýchodní zemi vlastnící jaderný arzenál, v roce 1981 bombardoval irácký reaktor.

Analytici: Izrael na útok nestačí 

Podle mnoha nezávislých analytiků je íránských jaderných zařízení příliš mnoho, jsou v odlehlých místech a jsou dobře zabezpečená, než aby na ně Izrael mohl zaútočit sám.

Írán, jehož prezident Mahmúd Ahmadínežád v roce 2005 pobouřil mezinárodní společenství výzvou, aby byl Izrael „vymazán z mapy“, pohrozil, že na jakýkoli útok zareaguje odpálením raket na Izrael a na americké cíle v Perském zálivu.