Barmská junta propustila patnáct odbojářů

Rangún - Barmská vojenská junta dnes po dvou týdnech propustila na svobodu patnáct disidentů ze strany Národní liga pro demokracii (NLD). Zatčeni byli za přípravu manifestačního pochodu k domu představitelky NLD, známé disidentky a nositelky Nobelovy ceny míru Do Aun Schan Su Ťij, která je z rozkazu barmské vojenské vlády od roku 1989 v domácím vězení.

Uvedených 15 aktivistů bylo zadrženo 27. května, když s transparentem vyzývajícím k propuštění Su Ťij pochodovali k jejímu domu. Ten byl obklíčen silným kordonem policie, protože úřady tou dobou uvažovaly, zda znovu prodlouží platnost výnosu o domácím vězení disidentky. Tak se také nakonec stalo - Su Ťij bylo sděleno, že domácí vězení se jí prodlužuje nejméně o půl roku. V domácím vězení je tak držena nepřetržitě pět let.

Do Aun Schan Su Ťij je dcerou prvního prezidenta nezávislé Barmy a symbolem odporu proti současnému barmskému vedení. Přestože žila od roku 1989 v domácím vězení, její demokratická strana NLD vyhrála v roce 1990 volby nad dosavadní juntou. Ta však porážku neuznala. O rok později získala Su Ťij Nobelovu cenu míru, z domácího vězení byla propuštěna v roce 1995. Po snahách setkat se s dalšími odbojáři jí ale bylo domácí vězení v roce 2000 obnoveno, následovalo ještě jedno krátkodobé zrušení v roce 2002. Su Ťij by mohla vyjít na svobodu v roce 2009.