Prezidentská kampaň v USA se rozjíždí, McCain chce setkání s Obamou

Washington - Republikánský kandidát na amerického  prezidenta John McCain navrhl svému demokratickému rivalovi Baracku Obamovi setkání. Zda se ale opravdu uskuteční, není jisté. Obamův tým totiž schůzku nepotvrdil. Podobná setkání jsou neobvyklá. Historie Spojených států je zaznamenala pouze při místních volbách na radnicích.

I když se několik podobných schůzek kandidátů v historii amerických prezidentských voleb odehrálo, McCainův návrh je neobvyklý a nemá ve Spojených státech tradici. Oba kandidáti už se pustili do standardní kampaně a jejich případná setkání na radnicích by měla mít podobný charakter jako obvyklé televizní debaty, jen by se odehrávaly na místní úrovni.

Míč je nyní na Obamově straně hřiště. Právě černošský senátor by měl mít podle zpravodaje Víta Pohanky v přímých konfrontacích navrch: „Barack Obama je zatím kandidátem s větším charizma a v jeho prospěch hraje i věk.“

Kampani dominuje ekonomika 

Obama se dlouho musel soustředit na získání demokratické nominace. Plnou pozornost směrem k republikánskému táboru zaměřil až minulý týden, kdy se situace u demokratů po posledních primárkách vyjasnila. Po vyhroceném demokratickém souboji tak Američané mohou konečně sledovat tradiční kampaň, které zatím dominují ekonomická témata, mezi nimiž vynikají rostoucí ceny benzinu nebo krize na hypotečních trzích. Své místo by si měla najít i situace v Iráku.