Raketoplán Discovery míří k Zemi

Praha - Americký raketoplán Discovery se po devíti dnech odpojil od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a směřuje zpět k Zemi. Konec čtrnáctidenní vesmírné mise raketoplánu je plánován na sobotu v 17:14 SELČ, kdy by měl Discovery podle plánu přistát na dráze Kennedyho vesmírného střediska na Mysu Canaveral na Floridě.

Počáteční oddalování raketoplánu od ISS trvalo dvacet až dvacet pět minut. „Potom se vyrovnají rychlosti a raketoplán se přestane téměř vzdalovat od stanice a pomocí svých motorů udělá malý manévr, který zahájí oblet stanice kolem dokola - ten by měl trvat 1 hodinu 14 minut,“ uvedl odborník na kosmonautiku a astronom z Akademie věd ČR Antonín Vítek.

Stotunový raketoplán dorazil na stanici druhého června, aby sem dopravil jedenáct metrů dlouhý hlavní modul japonské laboratoře Kibo. První část Kiba byla do vesmíru vynesena před dvěma měsíci, při zatím posledním letu raketoplánu Endeavour.

Nyní na ISS trvale pobývají vždy tři lidé po dobu tří až šesti měsíců. Při příletu astronautů z Discovery se stanice musela připravit na pobyt většího počtu osob, konkrétně se jednalo o sedm astronautů amerického raketoplánu. S Discovery přiletěl na ISS také nový člen jejího osazenstva Gregory Chamitoff, který pobude ve vesmíru půl roku. Vystřídá Garretta Reismana, který na stanici strávil tři měsíce. Velitel letu Kelly dosavadní misi označil za velmi úspěšnou.

NASA plánuje do roku 2010, kdy chce ukončit provoz raketoplánů, ještě devět letů k ISS. Mimo to je v plánu i samostatná mise raketoplánu k Hubbleovuteleskopu.