Kanada se omluvila svým indiánům

Ottawa - Kanadský premiér Stephen Harper se v kanadském parlamentu veřejně omluvil jménem své země kanadským indiánům za převýchovu jejich dětí. Po desetiletí musely indiánské děti nuceně chodit do státních internátních škol, kde měly být odříznuty od své původní kultury a asimilovány. Vyjádření předsedy kanadské vlády mohli všichni občané sledovat po celé zemi, bylo přenášeno na velkoplošných obrazovkách.

Od 70. let 19. století až do 70. let minulého století bylo nuceno na 150 tisíc dětí původních obyvatel navštěvovat státní křesťanské školy, které je měly odnaučit jejich původní kultuře a jazykům a integrovat je do kanadské společnosti.

S podobnou omluvou přišla letos v únoru také Austrálie. Harper se oficiálně omluvil v parlamentu v přítomnosti asi 250 bývalých studentů těchto škol. Podle předáků více než jednoho milionu původních obyvatel Kanady má pro ně omluva klíčový význam. Naživu je stále 80 tisíc studentů těchto internátních škol.

„Doufám, že začneme proces usmíření a zacelování ran,“ řekl kanadský premiér. Podle ministra pro záležitosti indiánů a severních území Chucka Strahla omluva přinese upřímné uznání rozsáhlé kulturní devastace, fyzických traumat a sexuálního zneužívání na školách, které dosud ovlivňují řadu indiánů.

Podle etnologa Mnislava Zeleného byl hlavní problém nucené převýchovy kromě násilí, ke kterému ve školách docházelo, ve změně identity. „Indiáni se nemohli smířit s naší civilizací, a pokud se s ní smířili, už to nebyli oni. Následkem byl jakýsi lumpen-proletariát, lidé nerespektující žádná pravidla,“ vysvětlil Zelený.

To potvrzují i indiánští vůdcové, podle nich je vliv těchto škol jedním z hlavních důvodů alkoholismu a užívání drog v rezervacích. Původní obyvatelé patří stále k nejchudším a nejvíce znevýhodněným skupinám Kanaďanů. Volební právo získali až v roce 1960.

Omluvu premiéra doprovází vytvoření komisí pravdy a usmíření, které budou zkoumat dědictví těchto škol a budou mít přístup k vládním i církevním záznamům.

  • Kanadští indiáni se dočkají omluvy za nucenou převýchovu. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/264/26356.jpg
  • Kanadský premiér se omlouvá indiánům. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/264/26355.jpg