Irové rozhodují o Lisabonské smlouvě, účast je zatím nízká

Dublin - Irové dnes v referendu hlasují o Lisabonské smlouvě. O budoucnosti půlmiliardové Evropy tak rozhodnou tři miliony irských voličů. Jejich země totiž jako jediná v EU nechává své občany o reformě evropských institucí hlasovat přímo. Síly příznivců i odpůrců dokumentu jsou vyrovnané. Volební místnosti se dnes otevřely jen na jeden den, volit se může do 22 hodin místního času. Výsledky se začnou sčítat v pátek ráno a irský verdikt o dalším směřování EU by měl být znám v pátek navečer.

Volební účast bude pro výsledek referenda klíčová. Vyšší účast znamená podle zpravodaje ČT Martina Řezníčka vyšší šance, že Lisabonská smlouva bude přijata, účast pod 40 procent naopak nahrává spíše odpůrcům smlouvy. Podle večerních zpráv televize RTÉ byla pozdě odpoledne účast zhruba 20 procent v celostátním měřítku a kolem 30 procent v Dublinu.

Irové rozhodují v referendu, protože se Lisabonskou smlouvou mění jejich ústava, a to vyžaduje lidové hlasování. Irsko už v roce 2001 jednu evropskou reformní smlouvu odmítlo. O rok později tuto upravenou smlouvu z Nice přijalo. Nyní se zdá, že v unii není mnoho chuti po případném irském odmítnutí sjednávat další smlouvu.

Náhradní „plán B“ unie nemá

Podle bruselské zpravodajky ČT Barbory Šámalové nemá EU žádný náhradní plán v případě neúspěchu irského referenda. Je málo pravděpodobné, že by se referendum opakovalo. Další variantou je, že by zbytek unie pokračoval v ratifikaci a Irsko by se pokusilo vyjednat výjimky v bodech, s nimiž má největší problémy. Zároveň se také může stát, že Lisabonská smlouva skončí v koši, unie bude fungovat dál podle současných pravidel a reformy se odloži na neurčito.

Výsledek referenda je nejistý 

Přestože smlouvu podporují vládní strany i opozice, výsledek referenda je nejistý. Irský premiér Brian Cowen se svěřil se svými obavami, když prohlásil: „Kolem referenda panují zmatky, někteří se snaží vyvolat zdání, že jsou ve smlouvě věci, které ale vůbec neobsahuje. Já chci ukázat, že Irsku přináší jasný zisk.“

Vůdce labouristů Eamon Gilmore se ale protikampaně Sinn Fein a ostatních malých extremistických stran nebojí: „Irové rozumí složitým dokumentům, je tu tradice referend. Lidé zkoumají, co jim předkládáme, zajímají se o to.“

„Jestli to prohrajeme, budu příští týden muset do parlamentu s pytlem na hlavě,“ povzdechl si během pochůzky mezi voliči jeden z irských poslanců Evropského parlamentu. Evropská unie sleduje hlasování částečně s napětím, částečně s podrážděním, které dal najevo tento týden francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner, když řekl, že Irové budou první, kdo na případné odmítnutí Lisabonské smlouvy doplatí.

V Irsku si také všimli, že Francie a Německo tento týden prohlásily, že odpoví na výsledek referenda společně. To se považuje za signál, že v případě odmítnutí Irskem se pokusí obnovit plán na „dvourychlostní“ unii složenou ze skupiny, která usiluje o integraci, a skupiny, která ji prohlubovat nechce.

Odpůrci Lisabonské smlouvy, mezi nimiž je jako jediná parlamentní strana Sinn Féin a jinak hlavně malé levicové skupiny, varují před ztrátou suverenity, ohrožením práv pracujících a ohrožením irské neutrality.

V letošní kampani hraje roli mnoho motivů, například vnitropolitické problémy, rychle rostoucí nezaměstnanost a dále také jistá míra nacionalismu. Irové si totiž zvykli na svou pozici evropského chudáčka, který dostává.

Teď se jejich pozice změnila, a to se některým z nich nelíbí. „Je tu také trochu nevrlosti,“ soudí komentátor Fintan O'Toole a dodává: „I když to v Irsku nikdo veřejně neřekne, solidarita v rámci EU vypadá poněkud jinak, když irský daňový poplatník buduje silnice v Estonsku, než vypadala, když německý daňový poplatník stavěl silnice v okrese Mayo.“

Sčítat se začne až v pátek

Podle O'Tooleho se dnes v hlavách irského voliče sváří dvě stejně silné myšlenky. Jedna je fanfarónská touha udělat dlouhý nos na evropský politický establishment. Druhá je obava, že pokud už podruhé zkomplikují unii život, ztratí Irové postavení, které nyní mají. Kterou z obou možností si Irové vyberou, by mělo být známo v pátek večer. Řezníček připomněl, že nebudou žádné odhady výsledků po uzavření volebních místností ve 23:00 našeho času, hlasy se začnou počítat až v pátek ráno.

Francouzský státní tajemník Jean-Pierre Jouyet dnes v Paříži vyslovil přesvědčení, že i kdyby Irové řekli smlouvě „ne“, bude proces ratifikace v dalších zemích pokračovat. I Velká Británie dnes potvrdila, že bude pokračovat v parlamentním schvalování Lisabonské smlouvy i v případě, že by ji Irové v referendu zamítli. Lisabonskou smlouvu už schválila Dolní sněmovna, na řadě je Sněmovna lordů.