Čína a Tchaj-wan se sbližují - obnoví pravidelné lety a podpoří turistiku

Peking - Podpora turistiky a zahájení přímých a pravidelných letů mezi pevninskou Čínou a Tchaj-wanem. To jsou hlavní výsledky průlomového jednání mezi delegacemi obou čínských států v Pekingu. Strany se dohodly také na vytvoření stálých úřadoven na svých územích, jejichž úkolem bude koordinovat pokračující kontakty. Jde o průlomovou událost ve vztazích mezi oběma čínskými státy, v níž někteří pozorovatelé vidí první opatrný krok ke sbližování.

Pravidelné přímé letecké linky mezi Tchaj-wanem a Čínou zahájí provoz 4. července. V posledních téměř 60 letech neměl ostrov až na několik výjimečných událostí přímé letecké spojení s pevninou a Čína vyžadovala, aby veškeré stroje směřující na Tchaj-wan létaly přes Hongkong nebo Macao. Dohoda obou delegací také předpokládá, že se Tchaj-wan otevře čínským turistům. Devatenáctilčlennou tchajwanskou delgaci vede Čchiang Pchin-kchung, předseda vlivné nadace pro výměnu přes Tchajwanský průliv.

Nynější pokrok umožnilo březnové vítězství kandidáta Kuomintangu Ma Jing-ťioua v prezidentských volbách na Tchaj-wanu. Z druhé strany vyšel Peking vstříc tím, že bude po určitou dobu respektovat přání tchajwanského obyvatelstva zachovat si samostatnost a mít vlastní vládu. Čína tak poněkud zmírnila svůj dlouhodobý cíl dostat ostrov pod přímou kontrolu. Myšlenky „jedné Číny“ se však nevzdala. 

Tchaj-wan se v roce 1949 po vítězství komunistů v kontinentální Číně stal útočištěm nacionalistů z Čankajškova Kuomintangu. Peking považoval Tchaj-wan vždy za „dosud neosvobozenou“ provincii ČLR a odmítal jakékoli kroky ostrova směřující k nezávislosti a prohlašoval, že ho přivede zpět pod svou vládu, a to i s pomocí síly, bude-li to nezbytně nutné. Za nezbytné by to považoval především v případě, kdyby Tchaj-wan vyhlásil svou nezávislost.