Afghánistán dostane na rozvoj 21,4 miliardy dolarů

Paříž - Jednadvacet a půl miliardy dolarů (517,2 miliardy korun) na obnovu a rozvoj dnes v Paříži slíbilo Afghánistánu mezinárodní společenství. Účastníci jednodenní konference zároveň vyzvali Kábul, aby lépe potíral korupci a upevnil podle nich dosud křehké základy právního státu. Konference o pomoci Afghánistánu se zúčastnilo osmdesát států a mezinárodních organizací.

Prezident Hamíd Karzáí žádal pro svou zemi 50 miliard dolarů na dalších pět let. Seznámil účastníky se svým programem, který se zaměřuje na infrastrukturu, bezpečnost, školství a zemědělství. V projevu zvlášť zdůraznil potřebu pomoci rolníkům, aby se odklonili od pěstování máku, který slouží k výrobě opia, k jiným produktům. Nejvíce peněz z přislíbených 21,4 miliardy dolarů slíbily Afghánistánu Spojené státy -  10,1 miliardy. Přispěvatelé ale chtějí, aby Kábul víc bojoval proti korupci, a požadují lepší koordinaci při poskytování pomoci. V Afghánistánu je teď přes 50 tisíc zahraničních vojáků. Bojují proti Talibanu a podílejí se na obnově země.

Konference v Paříži se zúčastnil afghánský prezident Hamíd Karzáí, generální tajemník OSN Pan Ki-mun, ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová a představitelé zemí sousedících s Afghánistánem, Írán nevyjímaje. Českou republiku zastupoval první náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar.

Předloni byly na podobné konferenci v Londýně získány přísliby 10,5 miliardy dolarů. Konference se koná v ovzduší sporů o účinnosti strategie Západu v Afghánistánu, kde se přes přítomnost desítek tisíc zahraničních vojáků nedaří zajistit klid.

Moc ústřední vlády je v Afghánistánu velmi slabá a na scéně se s novou silou objevuje extremistické hnutí Taliban, svržené mezinárodní intervencí v roce 2001. Stále silněji se tak nabízí otázka poměru vojenské a civilní složky mezinárodní pomoci a jejich koordinace.

  • Konference o obnově Afghánistánu v Paříži autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/267/26616.jpg
  • Konference o obnově Afghánistánu v Paříži autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/267/26614.jpg
  • V Paříži začíná konference o obnově Afghánistánu. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/266/26574.jpg