Riceová přijede 10. července. Možná.

Praha - Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová by podle zatím nepotvrzených informací měla přijet do Prahy 10. července. Se zástupci české vlády by měla podepsat smlouvu o uvažovaném protiraketovém radaru v Brdech.

Údajně jsou ve hře i další termíny. Riceová by do Česka mohla dorazit v rámci svého evropského turné také 8. nebo 9. července. Definitivní rozhodnutí zřejmě padne příští týden. Američané totiž potřebují určitý čas na přípravu návštěvy šéfky jejich diplomacie v české metropoli.

Hlavní smlouva Česka s USA o radaru je hotová, jednání o doplňkové dohodě o pobytu vojsk (SOFA) ale stále pokračují. Sporným bodem nadále zůstává otázka daní, kterou řeší finanční experti z obou států. Zatím tedy není jasné, zda Riceová v Česku stvrdí oba dokumenty nebo pouze hlavní dohodu.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg ve středu ve Washingtonu potvrdil, že Riceová přijede do České republiky začátkem července. Současně uvedl, že kdyby smlouvu o radaru neratifikoval český parlament, nabídne svou rezignaci. „Kdybych neuspěl, musel bych minimálně dát šanci ministerskému předsedovi, aby našel někoho lepšího,“ řekl Schwarzenberg v interview pro agenturu Reuters.