Kubánci přestanou brát stejný plat, ale moc si nepomohou

Havana - Kubánci se od Raúla Castra dočkali další reformy, tentokrát jde podle pozorovatelů o zatím nejvýraznější zásah do komunistického ekonomického systému. Vláda se rozhodla skoncovat s jednotnou výší platu pro všechny a zavést prémie podle výkonnosti. Nejlepší dělníci si tak přilepší nejméně o pět procent, manažeři až o 30. Velké zbohatnutí ale Kubánce nečeká, jejich měsíční platy se nyní pohybují v přepočtu kolem 315 korun.

Nynější systém, který v zemi funguje od komunistické revoluce v roce 1959, označil náměstek ministra práce a sociálních věcí Carlos Mateu za „nevyhovující“. Zavedení rozdílů v platech by podle něj mělo vést ke zkvalitnění výroby a služeb. Dodal, že nynější mzdový systém podkopával snahu zaměstnanců vyniknout, protože všichni vydělávali stejně bez ohledu na svůj výkon. „Platit lidem méně, než si zaslouží, je škodlivé. Zrovna tak je škodlivé jim dávat to, co si nezaslouží,“ poznamenává komunistický deník Granma. Měsiční průměrný plat kolem dvaceti dolarů berou nyní na Kubě všichni - od lékařů po zemědělce.

Dlouholetý vůdce Fidel Castro kvůli vážné nemoci v létě 2006 převedl pravomoci na svého bratra Raúla, který je prezidentem od 24. února. Zavedl řadu reforem, jež mají ulehčit život obyvatel. Umožnil Kubáncům přístup k dosud zakázanému spotřebnímu zboží, například DVD přehrávačům, počítačům či mobilním telefonům. Kubánci se mohou ubytovat v hotelech, jež byly vyhrazeny jen zahraničním turistům, a v zemi se také začíná hrát golf.