Řidiči cisteren ve Velké Británii stávkují

Londýn - Řidiči cisteren, které zásobují pohonnými hmotami čerpací stanice společnosti Royal Dutch Shell, zahájili přípravu na stávku. Řidiči se dožadují vyšších platů a část jich už stávkovat začala. Ráno přestalo pracovat více než 600 řidičů. Protest má trvat čtyři dny a jeho smyslem je narušit zásobování čerpacích stanic, které má Shell v celé Británii. Je to odpověď na včerejší krach jednání odborářů o zvýšení mezd.

Odbory se o zvýšení platů snažily jednat se zástupci firem Hoyer a Suckling Transport, což jsou smluvní partneři Shellu pro přepravu pohonných hmot. Ti se ale brání, že jejich nabídka na zvýšení mezd už vyšší být nemohla. 

Britská vláda už vyzvala občany, aby nepanikařili a nakupovali si pohonné hmoty jen v obvyklém množství. Pokud se situace bude zhoršovat a dojde k nedostatku pohonných hmot, jsou k dispozici následující opatření: omezit množství pohonných hmot, které může řidič najednou načerpat, dále přednostně zásobovat pouze klíčové spotřebitele pohonných hmot a nakonec přesvědčovat běžné spotřebitele, aby s pohonnými hmotami co nejvíce šetřili.

Shell vlastní deset procent ze zhruba 9 500 čerpacích stanic, které jsou v Británii. Koncern zatím odmítal se do sporu přímo zapojit. Společnost uvedla, že sice má krizový plán, nicméně je možné, že na některých čerpacích stanicích pohonné hmoty zřejmě dojdou.