Rusko radar dál nechce

Brusel – V postoji Ruska k protiraketové základně se nic nemění. Dál se staví proti plánům na umístění amerického protiraketového radaru v Česku a antiraket v Polsku. Za ohrožení svých zájmů to považuje i po dnešním jednání s ministry obrany států NATO.

Ruský ministr obrany Anatolij Serďuk dnes prohlásil, že postoj Ruské federace k umístění protiraketové obrany a jejích komponent na území České republiky a Polska je neměnný.

„Ruská federace s tím nesouhlasí a považuje to za snížení bezpečnosti v Evropě a za potenciální ohrožení Ruské federace,“ popsal vystoupení ruského ministra náměstek ministryně obrany Martin Barták, který ČR zastupoval.

Generální tajemník aliance Jaap de Hoop Scheffer konstatoval, že spojenci a Rusko jsou od sebe stále v řadě otázek vzdáleni. Mezi problémy, na které se obě strany dívají odlišně, patří kromě protiraketové obrany třeba postoj ke Kosovu a rozšiřování aliance dále na východ o Ukrajinu nebo Gruzii.

Kosovo bude mít ústavu

Ministři obrany členských zemí NATO také projednali status Kosova. Ústava Kosova, která začne platit v neděli, nově vytváří instituce jako ministerstva zahraničí a obrany, ústavní soud, zpravodajskou službu a armádu. Tu budou podle čtvrtečního rozhodnutí ministrů obrany NATO cvičit alianční jednotky, které v Kosovu působí.