Spojené státy chtějí, aby se OSN zabývala situací v Zimbabwe

Washington/Harare - Spojené státy vyzvaly Radu bezpečnosti OSN, aby se začala zabývat situací v Zimbabwe. Tamní vláda totiž před druhým kolem prezidentských voleb používá stále víc násilí k zastrašení opozice. Washington také obvinil prezidenta Roberta Mugabeho, že zabavil humanitární pomoc a rozdal ji jen svým příznivcům. Univerzita v Massachusetts se rozhodla k ojedinělému kroku, Mugabemu odebrala čestný doktorát.

V Zimbabwe zatkli ve čtvrtek dva nejvyšší představitele opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Morgana Tsvangiraie a Tendaie Bitiho. Po několika hodinách strávených na policejní stanici byl ale Tsvangirai propuštěn. Vůdce opozičního hnutí byl v průběhu voleb zatčen už potřetí.

Druhého představitele opozice Bitiho chce ale vláda obvinit ze zrady a zveřejnění informací škodlivých pro stát s úmyslem zfalšovat všeobecné volby z konce března. Za zradu by mohl být odsouzen k smrti nebo doživotnímu vězení.

Zimbabwe zmítá vlna násilí už od parlamentních a prezidentských voleb. Tsvangirai porazil v boji o prezidentské křeslo dosavadního prezidenta Roberta Mugabeho. Podle volební komise ale nezískal víc než 50 procent hlasů, takže si Mugabe prosadil druhé kolo, jež se má konat 27. června.

Při násilnostech, které se v zemi od voleb odehrávají, zahynulo přes 60 lidí. Nejen opozice, ale i hnutí za lidská práva obviňují Mugabeho vládu, že zatýká a násilně zastrašuje voliče, aby dali hlas stávajícímu prezidentovi.