Silné zemětřesení v Japonsku si vyžádalo mrtvé a zraněné

Tokio - Sever Japonska zasáhlo v noci na dnešek silné zemětřesení. Země se chvěla silou sedmi stupňů Richterovy stupnice. Epicentrum otřesů leželo v hloubce deset kilometrů pod zemí asi 300 kilometrů od Tokia. Japonské úřady hlásí šest mrtvých a nejméně dvě stovky zraněných, z nichž je nejméně osm ve vážném stavu. Pohřešováno je dvanáct dalších lidí. Bez elektrického proudu se ocitlo asi dva a půl tisíce domácností.

Seizmické přístroje japonské meteorologické agentury zaznamenaly otřesy o síle 7,2 Richterovy škály v 08:43 místního času (01:43 SELČ). Nejsilněji bylo zemětřesení cítit v severní části hlavního ostrova Honšú, a to zejména v prefektuře Iwate.

Jednou známou obětí je 55letý muž, kterého při rybaření zavalila uvolněná zemina, další se stal 60letý muž, kterého při útěku z domu srazil kamion. Těžká zranění utrpělo osm lidí, z toho čtyři osoby cestující v autobuse poblíž letiště ve městě Sendai na severovýchodním pobřeží. Nejméně tři dělníci se hledají v troskách rozestavěné budovy a podle médií je malá naděje že žijí, stejně jako devět osob z jistého hotelu.

Žádné zprávy nehovoří o nebezpečí vzniku ničivých přílivových vln cunami. V postižené oblasti však byl zastaven provoz vysokorychlostních vlakových souprav i doprava na dálnicích.

Otřesy o intenzitě přes sedm stupňů Richterovy škály jsou považovány za velmi silné a obvykle za sebou zanechávají velké hmotné škody. Podle místních úřadů však byl vážněji poničen jen menší počet budov a bez elektrického proudu se ocitly tisíce domácností.

Relativně malý rozsah škod i počet obětí souvisí s připraveností japonských obyvatel na podobné situace. Země leží v oblasti s velmi častou seizmickou aktivitou, na tuto zónu připadá zhruba pětina každoročních zemětřesení o síle šesti a více stupňů Richterovy stupnice, jež jsou zaznamenána na celém světě. Japonské souostroví se nachází na rozhraní čtyř tektonických desek, které na sebe při pohybu vzájemně narážejí a vyvolávají tak otřesy na zemském povrchu.

Naposledy zasáhlo obdobně silné zemětřesení východní pobřeží Japonska začátkem května, ani v tomto případě ale nedošlo k velkým hmotným škodám, ani ke ztrátám na životech.