Bush jednal se Sarkozym o íránském jaderném programu

Teherán - Novou nabídku na zastavení íránského jaderného programu odmítl Teherán vzápětí poté, co ji sem doručil vysoký představitel Evropské unie pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana. Íránský vládní mluvčí oznámil bezprostředně po zahájení Solanova jednání s šéfem íránské diplomacie, že Írán obohacování uranu nezastaví. Prezidenti Bush a Sarkozy na společné tiskové konferenci tento krok ihned odsoudili.

„Obsahuje-li nabídka požadavek zastavení obohacování, pak o tom Írán nehodlá ani jednat,“ řekl mluvčí íránské vlády Gholámhosejn Elham. Sám Solana považuje návrh za velmi velkorysý, ale od cesty, na níž ho doprovází zástupci stálých členů RB OSN a Německa, si podle svých slov „neslibuje zázraky“.

Bush se Sarkozym Írán ostře zkritizovali

Americký prezident George Bush na návštěvě ve Francii řekl, že je zklamán postojem Íránu, zároveň a vyslovil naději, že se Spojeným státům přes nynější potíže podaří dojednat bezpečnostní dohodu s Irákem. Jeho francouzský hostitel Nicolas Sarkomy se na společné tiskové konferenci ke kritice připojil.

Bush řekl, že je zklamán tím, že Írán odmítl zastavit obohacování uranu přes „velkorysou nabídku“ hospodářské spolupráce, kterou mu velmoci předložily. Zdůraznil, že nelze připustit, aby se Írán dostal k jaderné zbrani, a že evropští spojenci USA jsou si toho vědomi. Sarkozy za Francii jeho slova potvrdil. Oba prezidenti vyzvali Sýrii, aby přestala být s Íránem v oblasti atomu solidární. Bush také vyzval Sýrii, aby se stala konstruktivní silou na Blízkém východě a přestala podporovat teroristy.

Nabídka, kterou připravili stálí členové Rady bezpečnosti OSN spolu s Německem, je obnovenou verzí podobného pokusu z roku 2006. Írán jej tenkrát odmítl. I tentokrát jde o návrh spolupráce v mnoha civilních oblastech, jako je letectví, energetika, výměna moderních technologií a také zemědělství. Teherán se výměnou má vzdát obohacování uranu, které je využitelné i ve zbrojení.

Solana jedná v Teheránu s íránským ministrem zahraničí Munúčehrem Mottakím a má se sejít rovněž s íránským hlavním vyjednávačem v otázkách jaderné problematiky Saídem Džalílím.

Na diplomatické půdě se už spekuluje o tom, že pokud Íránci i tentokrát nabídku odmítnou, mohou počítat s tím, že Evropská unie zavede proti Íránu nové sankce ještě do konce července. Za neústupnost v jaderném programu a také za neschopnost uspokojivě vysvětlit trvající podezření, že pracuje na jaderné zbrani, uvalila OSN na Írán sankce už třikrát.