I po 115 letech života lze mít naprosto zdravý mozek

Amsterodam - Výsledky pitvy mozku Holanďanky Henrikje van Andel-Schipperové byly pro vědce překvapením. Mozek sto patnáctileté ženy nevykazoval žádné známky poškození vlivem stárnutí a i v době její smrti fungoval naprosto bez problémů. Doposud lékaři předpokládali, že na mozku takto starých lidí se musejí projevit různá onemocnění, obvykle spojovaná s procesem stárnutí, která vedou k úpadku mentálních schopností.

Stárnutí se na mozku často projevuje tvrdnutím tepen a nárůstem počtu degenerativních proteinů, což se dává do souvislosti s Alzheimerovou chorobou. „Je to první mimořádně starý mozek, který takové problémy neměl,“ přiznává profesor Gert Holstege z univerzity v Groningenu.

Mozek Henrikje van Andel-Schipperové byl podle lékařů zřejmě v tak dobrém stavu, jak se z chování čilé stařenky mohlo na první pohled usuzovat. Žena zemřela v roce 2005 po 115 let dlouhém životě. V době své smrti byla podle Guinnessovy knihy rekordů nejstarším žijícím člověkem na Zemi. Ještě v tom čase byla podle lékařů plná energie a vedla si navzdory potížím se zrakem lépe než mnozí sedmdesátníci.

Receptem na dlouhověkost byly podle Van Andel-Schipperové nakládané herinky. „Nesmrtelnou“ Holanďanku nakonec zahubila rakovina žaludku. Případ tak podle lékařů demonstruje, že i velmi staří lidé umírají na různá onemocnění a nikoliv jen na sešlost věkem.