Mugabe nepřipouští svou porážku, opoziční kandidát dnes zatčen

Harare - Robert Mugabe dnes jasně deklaroval svoji jistotu, že ve druhém kole prezidentských voleb zvítězí. Prohlásil že, opoziční Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) nebude nikdy vládnout Zimbabwe. Termín voleb je 27. června, Mugabe se utká s vůdce MDC Morganem Tsvangiraiem, který byl dnes ale se svými spolupracovníky zatčen a je držen na policejní stanici. Od zahájení volební kampaně je to jeho již páté zatčení.

„Nikdy nepřijmeme nic, co páchne doručeným balíkem zvaným MDC. To se nestane. Jsme připraveni bojovat a když tak prohrát stejně, jako naši předkové,“ řekl Mugabe v narážku na britskou koloniální éru. MDC považuje za organizaci, která existuje jenom díky podpoře Londýna. Mugabe se nebojí ani ostrého nátlaku, pro list The Herald totiž v pátek řekl, že veteráni osvobozeneckých bojů ze 70. let minulého století jsou připraveni chopit se znovu zbraní.

MDC zvítězilo v březnových parlamentních volbách nad Mugabeho Africkým národním svazem Zimbabwe-Vlastenecké fronty (ZANU-PF). Tsvangirai porazil Mugabeho v souběžných volbách prezidentských, ale nezískal potřebnou nadpoloviční většinu, takže se 27. června má konat druhé kolo prezidentských voleb.

Mugabe nepřestává v zastrašování svých politických oponentů, ve vazbě zůstává i druhý muž MDC Tendaie Bitiho. Ten se dnes v želízkách objevil před nejvyšším soudem, který má rozhodnout o oprávněnosti vazby. Hrozí mu doživotí i trest smrti za to, že v březnu zveřejnil volební výsledky dříve než volební komise.