Čínská pečeť se vydražila za rekordní sumu

Toulouse - Ve francouzském Toulouse o víkendu vydražili čínskou císařskou pečeť za rekordní 4 miliony a 700 tisíc eur. Koupil ji po telefonu anonymní zájemce z Číny. Osobní pečeť císaře Kangxi pochází ze 17. století a v Číně byla na seznamu pohřešovaných cenností. Náhodou ji objevil aukční odhadce při vyřizování pozůstalosti jedné francouzské rodiny. Ta vůbec netušila, o jaký poklad se jedná.

Částka, kterou zájemce za pečeť zaplatil, je vůbec nejvyšší, jakou kdy za takový předmět kdo zaplatil. Zároveň je to rekordní evropská suma zaplacená za předmět pocházející z Číny. Počáteční cena byla 300 tisíc eur. Nakonec se ale částka vyšplhala na více než 5,5 milionu eur, přičemž část z toho připadla na aukční výdaje. Za samotnou pečeť tak zájemce nakonec zaplatil 4,7 milionu eur.

Pečeť je vyrobená z béžového mastku, má krychlový tvar a váží tři kilogramy. Patří mezi 130 pečetí, které během 17. a 18. století používal císař Kangxi místo svého podpisu. Je na ní vyobrazeno šest kaligrafických figur, například draci v oblacích. Jedná se o významný historický předmět. Pečeť je mimořádně vzácná také proto, že se zachovala její původní schránka - lakovaná krabice vykládaná slonovinou.