Merkelová se sejde s Tuskem kvůli muzeu II. světové války

Gdaňsk - Německá kancléřka Angela Merkelová se setká s polským premiérem Donaldem Tuskem. Jednat budou hlavně o novém projektu muzea II. světové války, které má vzniknout v Gdaňsku. Politici se jistě při společném rozhovoru zmíní i o referendu, ve kterém Irové zamítli Lisabonskou smlouvu.

Poláci nyní rozjíždějí nový projekt, v Gdaňsku má vzniknout velké muzeum II. světové války, které nabídne představení válečné a poválečné historie z pohledu této středoevropské země. „Muzeum může být důstojnou připomínkou II. světové války. Gdaňsk nebyl vybrán náhodou, začala tam II. světová válka a také tam začal pád komunismu,“ řekl ve studiu ČT24 Luboš Palata, vedoucí zahraniční rubriky Lidových novin. Polsko tímto projektem reaguje na německé snahy, v Berlíně totiž vzniká památník vyhnanců. Tomu už dala souhlas i německá vláda.

Tusk a Merkelová se proto kvůli oběma historickým projektům sejdou a pohovoří o názoru jednotlivých zemí na společné dějiny. Díky tomu, že kancléřka Angela Merkelová žila ve východním Německu, podle Palaty daleko lépe vnímá pohled ostatních středoevropských zemí na společné dějiny, svým dílem prý přispěla k tomu, že muzeum v Gdaňsku může vzniknout.

Německá kancléřka bude s Tuskem jednat i o irském NE. Společně proberou, jak by se mělo ve věci nové reformní unijní smlouvy postupovat. Polsko i Německo společně sdílejí názor, že by ratifikace Lisabonské smlouvy měla pokračovat.