Ministři EU nesouhlasí s Klausovým komentářem irského NE

Lucemburk - Ministři zahraničí zemí Evropské unie vesměs nesouhlasí s tvrzením českého prezidenta Václava Klause. Ten v reakci na odmítnutí Lisabonské smlouvy v Irsku v pátek řekl, že tím podle něj projekt smlouvy skončil a v ratifikaci nelze dále pokračovat. Většina ministrů uznává, že řešení současné situace si nějaký čas vyžádá, nicméně chtějí v procesu ratifikace pokračovat.

Česko na jednání zastupuje ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který je ve vládě za Stranu zelených. Její širší vedení soudí, že i po irském NE je třeba v ratifikaci pokračovat. Ministr dnes na dotaz, zda souhlasí s tím, že je ratifikace u konce, prohlásil: „V politice, to je moje zkušenost po 70 letech, nikdy nic neskončilo.“

„Já téměř nikdy nesouhlasím s českým prezidentem v evropských otázkách,“ řekl šéf lucemburské diplomacie Jean Asselborn, podle něhož je třeba celou věc před nějakým rozhodnutím řádně prodiskutovat.

Bývalý eurokomisař a současný italský ministr zahraničí Franco Frattini uvedl, že každý má samozřejmě právo myslet si cokoli. „Nicméně si myslím, že je v zájmu Evropy, aby ratifikační proces v národních parlamentech pokračoval,“ poznamenal. Výsledek irského referenda komentoval slovy: „Byla to tak trochu studená sprcha, ale Evropu to nezastaví.“

„Je to výrok, s nímž se nemůžu ztotožnit,“ řekla o Klausových slovech rakouská ministryně zahraničí Ursula Plassniková. „Irské NE Lisabonské smlouvě nevidím jako vítězství rozumu. Já v tom žádný důvod k radosti nevidím, ale naopak zatěžkávací zkoušku, v níž musíme společně ve všech 27 (zemích EU) obstát,“ podotkla ministryně. Podle ní je nyní důležité, aby „sedmadvacítka“ držela při sobě.