Evropští poslanci se hádají kvůli irskému referendu

Štrasburk - Jednání Evropského parlamentu ve Štrasburku dnes provázely slovní přestřelky kvůli irskému referendu, které minulý týden zamítlo lisabonskou smlouvu. Zatímco se odpůrci smlouvy reformující unijní instituce, především z řad britských europoslanců, dožadovali speciální rezoluce parlamentu, zastánci nástupce euroústavy naopak dávali najevo rozčarování z hlasování irských voličů.

Euroskeptický britský poslanec Nigel Farage těsně před začátkem hlasování parlamentu o celé řadě návrhů vyzval předsedu EP Hanse-Gerta Pötteringa, aby unijní zákonodárci přijali k irskému referendu rezoluci. Ta by měla následovat po diskusi o budoucnosti lisabonské smlouvy, která se v parlamentu uskuteční ve středu dopoledne.

Pöttering tento požadavek odmítl s tím, že britský europoslanec propásl termín pro podávání podobných návrhů. Odpověď předsedy parlamentu vyvolala v některých poslaneckých lavicích neklid, přičemž Farage se stejný požadavek pokusil zopakovat během hlasování o směrnici pro nakládání s odpady. Neuspěl ale ani tentokrát.

Další přestřelku přinesla tisková konference socialistů. Jejich předseda Martin Schulz se opřel do irského eurokomisaře pro vnitřní trh Charlieho McCreevyho, který připustil, že lisabonskou smlouvu, o níž rozhodovali jeho krajané, vůbec nečetl. „Musíme se zeptat pana Barrosa, co to má v komisi za lidi. Hlavně když tam je někdo, kdo se chová jako papež evropské deregulace a přitom nečetl lisabonskou smlouvu a ani jí nerozumí,“ dodal Schulz.

Střety mezi zastánci evropské integrace a jejími odpůrci nejsou v Evropském parlamentu vzácné. Jeden z větších konfliktů se naposledy odehrál při slavnostním podpisu lisabonské smlouvy ve Štrasburku. Tábor euroskeptických poslanců ceremoniál přerušil hlasitými protesty, které přerostly ve strkanice s dalšími poslanci a členy místního personálu. Tato „scéna“ následně vedla k menším změnám jednacího řádu EP.

Evropský parlament
Zdroj: ČT24