USA podle Poláků uvažují o protiraketové základně v Litvě

Varšava - Pokud se Američané nedohodnou na umístění protiraketové základny s Polskem, bude možná stát na litevském území. Podle Poláků totiž Washington o takovém plánu uvažuje. Řekl to dnes hlavní polský vyjednávač Witold Waszczykowski. Litva odmítla tuto informaci komentovat, mluvčí velvyslanectví USA ve Varšavě ji popřel.

„Mohu potvrdit, že Spojené státy jednají s Litvou. Litevský ministr obrany to sám nabídl v květnu a polská strana o tom ví,“ tvrdí Waszczykowski. Tuto informaci ale popřel mluvčí velvyslanectví USA ve Varšavě: „Nejednáme s Litvou, zůstáváme v jednání s Polskem. Polsko je náš upřednostňovaný partner.“ Dodal však, že by Američané uvažovali o protiraketové základně na území jiného státu v případě, že by jednání s Poláky selhalo. A v takové chvíli by skutečně mohla přijít na řadu i Litva.

Žádné formální jednání s Vilniusem o raketovém štítu dosud nezačalo, řekl nicméně novinářům mluvčí ministerstva zahraničí Tom Casey. „Měli jsme s litevskou vládou všeobecnou konverzaci o raketové obraně,“ uvedl mluvčí. „Ale samozřejmě očekáváme a doufáme, že budeme moci v blízké budoucnosti uzavřít dohodu s Polskem. Nemyslím si, že by v tomto směru bylo nějaké jednání o alternativních místech,“ dodal Casey.

Poláci si v poslední době na Američany vymysleli tvrdé požadavky, kterými podmiňují výstavbu protiraketové základny na jejich území. Chtějí, aby Washington financoval modernizaci polské protivzdušné obrany. A tvrdé postoje Varšavy začínají Washington pomalu popouzet. Pokud v USA pohár trpělivosti přeteče, je možné, že se Američané poohlédnou kvůli umístění základny jinde.

USA zatím nestanovily žádný konkrétní termín, do kterého by se chtěly s Poláky dohodnout, nicméně vše naznačuje, že nebudou čekat déle než do konce července. Pokud do této doby Polsko jasně nevyjádří svůj souhlas, přistoupí zřejmě Američané k jednání s jinými státy.

Plánovaný protiraketový systém, který chtějí USA umístit ve střední Evropě, má Spojené státy a jejich spojence ochránit před případným útokem takových zemí, jako je například Írán. Snahy Američanů kritizuje dlouhodobě Rusko, které se obává, že budou americké rakety namířeny právě na něj.