Sněmovna lordů schválila Lisabonskou smlouvu

Londýn - Horní komora britského parlamentu  v závěrečném čtení projednala a schválila Lisabonskou reformní smlouvu Evropské unie. Dohodu, která nahrazuje euroústavu zamítnutou v referendech ve Francii a Nizozemsku, už schválila britská Dolní sněmovna.

V Británii sice zazněly názory, že irské NE by mělo být respektováno, ale nakonec převládly hlasy, že Britové by svoje kladné stanovisko měli dát nahlas a jasně najevo.

Debata lordů byla bouřlivá

Jednací program Sněmovny lordů začal dnes odpoledne ve tři hodiny. Třetímu a závěrečnému čtení předcházela dlouhá debata. Zazněl totiž návrh, aby se projednávání Lisabonské smlouvy odložilo až na konec října. Odpůrci dokumentu se při rozpravě odkazovali i na „opatrné stanovisko“ České republiky.

Nakonec se naplnila očekávání optimistů, že labourističtí lordi budou jako obyčejně hlasovat ve shodě s vládou a ta naznačila, že si přeje, aby ratifikace byla dokončena.

Konzervativci a liberálně demokratičtí lordi sice tvrdili, že po irském referendu je Lisabonská smlouva mrtvou literou, a tak vystupovali proti ní. Většina však hlasovala pro přijetí dokumentu.

Po schválení smlouvy reformující strukturu Evropské unie horní komorou musí ještě následovat podpis královny Alžběty II. Vláda smlouvu královně k finálnímu stvrzení chce předložit už ve čtvrtek dopoledne. Ta nebude mít jinou možnost, než smlouvu podepsat.

Britové tak ratifikovali Lisabonskou smlouvu ještě před zahájením summitu EU v Bruselu, kde se budou lídři členských zemí EU dohadovat na dalším postupu ohledně této unijní dohody, kterou Irové minulý čtvrtek zamítli.

Britská veřejnost se dnešním pořadem Sněmovny lordů nijak nevzrušuje. Britové toho o reformní smlouvě příliš nevědí a navíc se na vše, co pochází z Bruselu, dívají se značným podezřením.

Sněmovna lordů jedná o Lisabonské smlouvě.
Zdroj: ČT24