Institut EU na pomoc evropské vědě bude hostit Maďarsko

Brusel - Sídlo Evropského inovačního a technologického institutu nakonec bude v Budapešti. Institut má Evropě pomoci překlenout její zaostávání za zeměmi jako jsou Spojené státy ve vědě a aplikovaném výzkumu. Po složitých a opakovaných jednáních se na tom dnes dohodli zástupci zemí Evropské unie.

Rozhodnutí ještě musí potvrdit narychlo svolaná mezivládní konference, bude to už jen formální krok. Státy debatovaly o sídle EIT už koncem května, celou věc ale odložily, protože se jim ani po zdlouhavém nočním jednání nepodařilo vybrat vhodného kandidáta. Rozhodovalo se mezi pěti kandidáty.

Institut chtěly mít na svém území kromě Maďarska ještě Německo (v Jeně), Španělsko (v Sant Cugatu del Valles), Rakousko ve společném projektu se Slovenskem a také Polsko (ve Vratislavi).

Právě kvůli Polsku se debaty zkomplikovaly. Na posledním jednání se už naprostá většina zemí stavěla na stranu maďarské kandidátky, jenže Poláci nechtěli ustoupit.

Budapešť od začátku podporovala i Česká republika. Česko požadovalo, aby stát, který sídlo získá, byl novou členskou zemí a neměl na svém území jinou unijní agenturu. Tato kritéria přijala i většina ostatních zemí. To diskvalifikovalo Polsko, které hostí Frontex - agenturu chránící hranice EU.

EIT má unii pomoci ve vědě a aplikovaném výzkumu. Půjde o síť takzvaných znalostních a inovačních komunit, do nichž budou zapojeny univerzity, vědecká pracoviště i průmysl. 

Skupiny odborníků se zpočátku budou zaměřovat hlavně na takové otázky jako je globální oteplování či obnovitelné zdroje energií. Jednotlivé komunity se ale teprve budou vybírat. Velký důraz by pak měl být kladen na možné využití vědeckých poznatků v praxi. Síť bude spravována z jednoho místa, o nějž se právě sváděl boj. 

Plánovaný rozpočet EIT s několika desítkami pracovníků do roku 2013 by měl činit více než 300 milionů eur, které poplynou přímo z unijního rozpočtu; další prostředky by měl poskytnout soukromý sektor.

Česko, které zatím žádnou unijní agenturu na svém území nemá, v minulosti projevovalo zájem o možné umístění agentury pro správu pozvolna vznikajícího navigačního systému Galileo. O jejím sídle se ale v nejbližších měsících rozhodovat zatím nebude.