Slovensko chystá s USA protiteroristické centrum

Bratislava - Slovensko se možná dohodne se Spojenými státy na vybudování protiteroristického centra v Bratislavě. Informovalo o tom dnes slovenské ministerstvo vnitra. Dohoda má navazovat na dvoustranné memorandum z letošního března, které má vést k tomu, aby Slováci mohli cestovat do USA bez víz pravděpodobně koncem letošního roku.

Záměr vybudovat speciální středisko potvrdil ministr vnitra Robert Kaliňák. Mluvčí amerického velvyslanectví v Bratislavě Keith Hughes prohlásil, že vybudování takového střediska není podmínkou americké administrativy pro zrušení vízové povinnosti.

Zmíněné slovensko-americké memorandum zavazuje Bratislavu jen k vytvoření podmínek pro výměnu informací o známých teroristech a osobách podezřelých z terorismu.

Uzavření dohody s USA o vytvoření zvláštního protiteroristického centra v Česku ohlásil minulý týden i český ministr vnitra Ivan Langer.

Memoranda, která mají umožnit zrušení vízové povinnosti, podepsalo kromě Slovenska a Česka s USA i několik dalších nových členských zemí EU. Víza do USA v současnosti nepotřebují jen občané z takzvaných starých zemí EU s výjimkou Řecka. Z nováčků v EU po rozšíření v roce 2004 mohou do USA bez víz cestovat pouze Slovinci. Američani cestují do celé EU bez víz.