Gordon Brown jedná s Nicolasem Sarkozym

Londýn – Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se setkává s britským premiérem Gordonem Brownem. S největší pravděpodobností to bude setkání eurooptimistické, anglická královna Alžběta II. svým podpisem stvrdila ratifikaci Lisabonské smlouvy. Sarkozy Brity vyzýval, aby v ratifikaci pokračovali.

Na oběd státníci neměli ani žabí stehýnka ani rostbíf, mezi státy tedy nepanuje žádná strojenost, ale upřímná radost, že k ratifikaci reformní smlouvy ve Velké Británii došlo. V Evropě se tedy může mluvit o silné trojce, která za reformní smlouvou stojí. Vedle Francie a Velké Británie jde o Německo.

Nicolas Sarkozy sleduje při své návštěvě Británie ještě další zájem. Francie během dvou týdnů přebírá předsednictví Radě EU. Sarkozy celou svou kampaň předcházející francouzské předsednictví zaměřil na podporu Lisabonské smlouvy, což potvrdil i při své návštěvě Prahy.

„To, že do jisté míry euroskeptická země, jakou Velká Británie bezpochyby je, vykládá Sarkozy jako signál pro středoevropské země“, podotýká publicista Jiří Slavíček, žijící ve Francii. Jejich plná integrace ve fungující EU se totiž považuje za definitivní tečku za minulostí a rozdělenou Evropou.