Barmská disidentka slaví narozeniny, příznivci žádají její propuštění

Dillí - V Japonsku, Indii, na Filipínách a v několika dalších zemích se konaly demonstrace na podporu barmské opoziční vůdkyně Su Ťij, která dnes slaví 63. narozeniny. Lidé na shromážděních požadovali, aby junta disidentku propustila z domácího vězení, kde už strávila dohromady 12 let. Vojenská vláda ale naopak zadržela 13 dalších členů opozice.

Svědek incidentu řekl, že viděl vojáky, jak bijí členy opozičního hnutí. Mluvčí Národní ligy pro demokracii pak uvedl, že junta zadržela tři přívržence Su Ťij. Svědci zatčení však tvrdí, že jich junta zatkla až třináct.  

Policejní kordon zasáhl proti aktivistům poté, co vykřikovali hesla za propuštění Do Aun Schan Su Ťij, laureátky Nobelovy ceny míru, a dalších více než 1 300 politických vězňů.

Su Ťij je už více než dvanáct let zadržována v domácím vězení. Je odříznuta od světa, nesmí telefonovat, může k ní jenom doktor a kuchař. Su Ťij nesmí nikdo navštívit, několik let dokonce neviděla svou rodinu.

Su Ťij je hlavní postavou barmské opozice. Tvrdě kritizuje vládnoucí vojenskou juntu za ekonomickou situaci v zemi a represe proti politickým oponentům a nezávislým novinářům. K domácímu vězení byla barmská disidentka odsouzena už několikrát, poprvé v roce 1989. Vždy, když byla propuštěna, začala formovat opozici a pracovat ve prospěch své Národní ligy pro demokracii.