Krach Lisabonské smlouvy se na summitu EU nepodaří vyřešit

Brusel - V Bruselu začal odpoledne summit Evropské unie. Nejžhavějším tématem je bezesporu páteční irské NE Lisabonské smlouvě. Předsedové vlád zemí unie se už nechali slyšet, že řešení současné komplikované situace se najít nepodaří. Šéfové států zatím jednomyslně schválili přijetí eura na Slovensku. Má se mluvit i o vysokých cenách potravin a paliva nebo o rozšíření spolupráce se zeměmi na východ od unie.

Politici se shodují na tom, že nejdříve je třeba vyhodnotit, proč voliči v Irsku Lisabonskou smlouvu odmítli, pak se EU bude snažit najít cestu, kterou jít dál. „Musíme být s Irskem stejně solidární, jako jsme byli s Francií a Nizozemskem,“ řekla eurokomisařka pro vnější vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová. Tyto dvě země před třemi lety odmítly evropskou ústavu, jejíž nástupkyní je Lisabonská smlouva.

Evropská unie si nechce dávat termín, do kdy by měla rozhodnout o dalším osudu Lisabonské smlouvy. Předseda Evropské komise José Barroso a irský premiér Brian Cowen se na začátku dvoudenního summitu v Bruselu shodli, že na konečné závěry je příliš brzy. Barroso ale vyzval členské státy, které Lisabonskou smlouvu ještě neschválily, aby pokračovaly v ratifikačním procesu.

Zdá se tedy, že Evropa dá Irsku čas do říjnového summitu. Tady by měl irský premiér Brian Cowen vysvětlit, proč Lisabonská smlouva v jeho zemi neprošla a jaké nabízí Irsko řešení. Na podzim bude navíc známo, zda se k irskému NE přidají ještě další evropské země. Pokud by se tak stalo, byla by smlouva zřejmě definitivně mrtvá.

Evropská unie proto bude s napětím očekávat, jak bude pokračovat ratifikační proces. Středem pozornosti bude i Česko, které by mělo dokument ratifikovat v nejbližší době.