Čína pustí s pochodní do Tibetu i zahraniční novináře

Peking - V sobotu dorazí do Tibetu olympijská pochodeň, spolu s ní poslal Peking do Lhasy i skupinku 50 zahraničních novinářů. Čína přitom kvůli krvavému potlačení nepokojů v Tibetu do oblasti dlouho nepouštěla žádné zástupce zahraničních médií.

Je to teprve potřetí od března, kdy Čína násilím zamezila protičínským demonstracím, co se do Tibetu dostali zahraniční novináři. Ti budou moci sledovat v sobotu štafetu olympijské pochodně Lhasou. Ve městě platí přísná bezpečnostní opatření. Úřady se obávají, aby se neopakovaly protičínské akce. Jedenáctikilometrová štafeta začne u bývalého dalajlamova letního sídla Norbulinka a vyvrcholí u hlavního lhaského paláce Potála.

Sobotní zastávka ve Lhase je jedinou na území Tibetu. V tibetské metropoli se setká pochodeň s druhým plamenem, který počátkem května vynesli čínští a tibetští horolezci na nejvyšší horu světa Mount Everest.

Nepokoje v Tibetu vypukly u příležitosti 49. výročí dalajlamova odchodu do exilu a rozšířily se i do dalších čínských provincií s tibetskou menšinou. Násilnosti si podle oficiálních údajů vyžádaly 22 životů, převážně etnických Číňanů. Tibetské exilové zdroje udávají nejméně 140 mrtvých, zejména Tibeťanů. Podle organizace na ochranu lidských práv Amnesty International jsou stovky účastníků protestů dosud bez soudu zadržovány v čínských věznicích.