Odposlouchávat cizince je v USA legální

Washington - Americká Sněmovna reprezentantů dnes schválila kompromisní návrh zákona o odposleších. Ten by měl mimo jiné ochránit imunitu amerických telekomunikačních firem, jež se na vládní příkaz podílely na odposlouchávání. Nová právní norma kromě toho posiluje pravomoci soudů a Kongresu dohlížet na činnost tajných služeb. Zákon zřejmě už příští týden bez problémů projde Senátem. Svou podporu mu vyjádřil i prezident George Bush.

Úpravy zákona Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) z roku 1978 schválil už loni v srpnu ve formě dočasného opatření Kongres a podepsal prezident. Jeho platnost však vypršela v únoru. Sněmovna dnes schválila nově vyjednaný kompromisní návrh, na jehož znění se podíleli demokratičtí i republikánští vyjednávači, poměrem 293:129 hlasů.

Bushova administrativa prosadila po teroristických útocích z 11. září 2001 tvrdé zákony, které mimo jiné po následujících šest let umožňovaly odposlouchávání komunikace mezi lidmi na území USA se zahraničím bez soudního příkazu.

Podle dnes schválené právní normy mohou tajné služby odposlouchávat Američany žijící v zahraničí pouze se soudním příkazem. K odposlouchání cizinců, kteří například hovoří telefonicky s americkými občany, však podle agentury AP tajné služby ani nadále nebudou soudní příkaz potřebovat.

„Zákon zajistí, že ty firmy, jejichž spolupráce je nutná při ochraně země, budou samy ochráněny před právní odpovědností,“ řekl dnes prezident Bush. Schválení zákona dnes ocenili i někteří demokratičtí Kongresmani, včetně šéfa demokratů ve sněmovně Stenyho Hoyera, kteří měli předtím proti zákonu námitky.

Kritici zákona o odposleších, včetně několika vlivných senátorů a zástupců nevládních organizací, ale nadále namítají, že i nová právní norma ponechává americké vládě příliš volnou ruku při nařizování odposlechů a nedostatečně ochraňuje občanské svobody amerických občanů.