Fotbalové čtvrtfinále vyvolalo násilí ve Vídni i na Balkáně

Vídeň, Mostar – Čtvrtfinále fotbalového mistrovství Evropy, v němž se utkalo Chorvatsko s Tureckem, vyvolalo násilí mezi příznivci obou týmů hned na několika místech. Policisté měli těžkou práci v dějišti zápasu ve Vídni, Turecku a také dalo vzpomenout na občanskou válku v Bosně, kde se střetly skupiny místních Muslimů a Chorvatů.

Nejvážněji skončily pouliční střety v Turecku, kde jeden fanoušek přišel o život.

Vídeňská policie musela zasahovat především v přistěhovalecké čtvrti Ottakring, kde rozzuření chorvatští fanoušci napadli lahvemi slavící Turky. Policisté zadrželi dvanáct lidí, další tři byli zraněni.

Muslimové v Mostaru se zase rozpomněli na dobu, kdy Osmanská říše ovládala celý Balkán, Chorvati zase fandí mužstvu sousedního státu jako svému vlastnímu. Obě skupiny oddělovala v Mostaru tisícovka policistů, přesto skončily desítky lidí v nemocnici.

Mostar, kde žije vedle sebe podobně velký počet Chorvatů a Muslimů, byl v první polovině 90. let dějištěm krvavého konfliktu. Násilnosti se opakují během každého významnějšího fotbalového utkání, čtvrtfinále EURA ale bylo v tomto ohledu mimořádné.