Francouzi by odmítli lisabonskou smlouvu, pokud by dostali příležitost

Paříž - Podobně jako Irové, odmítli by lisabonskou smlouvu i Francouzi, kdyby měli možnost vyjádřit se v referendu. Výzkum veřejného mínění, které provedl ústav IFOP, ukázal, že obyvatelé země galského kohouta nezměnili svůj názor na změnu organizace Evropské unie. Svoji nelibost naznačili již jednou, když v roce 2005 odmítli Ústavní smlouvu o Evropě.

Lisabonskou smlouvu by podle průzkumu odmítlo 53 procent dotázaných Francouzů, což je podobný podíl, jako tomu bylo v případě irského referenda. Třetina respondentů ovšem uvedla, že by k referendu nepřišla.

V roce 2005 se proti euroústavě postavila trochu větší část veřejnosti, než jak by tomu bylo podle aktuálního průzkumu v případě lisabonské smlouvy – 55 procent. Krátce po Francii odmítli v referendu ústavu také Nizozemci. Právě kvůli tomuto dvojitému NE vypracovala Evropská unie novou smlouvu, která po svém podpisu v portugalské metropoli dostala přídomek lisabonská.

Lisabonskou smlouvu však Francouzi nebudou schvalovat v referendu, vyjádří se k ní pouze parlament. Podobný přístup k dokumentu zvolila také většina dalších států EU, výjimku tvoří Irsko. Před jeho negativně vyznívajícím referendem schválilo lisabonskou smlouvu již 19 evropských států. Aby mohla začít platit, musí ji ale schválit parlamenty respektive občané všech 27 členských zemí EU.