Majitelé domů v Marburgu musí povinně využívat solární energii

Marburg - V německém Marburgu mají novinku. Všechny nově postavené či zrekonstruované domy budou muset od října mít vybavení pro vytápění solární energií. Pokud občané města nařízení radnice neuposlechnou, čekají je sankce.

Solárním panelům se v Marburgu vyhnou pouze domy, na které slunce prokazatelně nesvítí. Výjimku dostal také kostel svaté Alžběty. Další historické budovy se již ale moderní technologii neubrání.

Sociálně demokratičtí zastupitelé a radní Strany zelených prosadili v městské radě tvrdé tresty, které čekají na provinilce, kteří vyhlášku města nedodrží. „Můžeme udělit pokutu 1000 eur. Ale ještě důležitější je, že to můžeme prosadit přes odpor majitele. Když bude někdo solární články odmítat, můžeme to nechat postavit na jeho náklady,“ nastínil starosta Marburgu Franz Kahle (SZ).

Pravicové strany a Kandidátka marburských občanů návrh na povinnou instalaci solárních panelů při hlasování nepodpořili a i nyní k němu mají množství námitek. „Moje hlavní výhrada je, že to není podle poptávky, ale že k tomu lidi nutí. Je nebezpečí, že lidé začnou instalovat neúčinná zařízení, protože je to lacinější,“ říká Hermann Uchtmann z Kandidátky marburských občanů.

Opatření se nelíbí ani Asociaci majitelů domů, která ho považuje za narušení vlastnických práv. Proti solárním panelům chce bojovat u soudu.