Někdejší komunistické vlaječky zahánějí slovenské vlky

Liptov – Slovenští chovatelé ovcí začali novým způsobem bojovat proti vlkům, kteří jim vybíjejí stáda. Ohrazují pastviny rudými fáborky používanými při někdejších komunistických oslavách. Projekt, jak zachránit ovce i vlky, které často jinak nelze nenásilně odehnat, připravil britský zoolog Robin Rigg. Podobně se proti vlkům brání také polští chovatelé.

Vlci zabíjejí na Slovensku každý rok až dva tisíce ovcí. Nejčastější způsob obrany proti nim jsou hlídací psi. Vlci byli ovšem ještě nedávno na pokraji vyhynutí. Většina chovatelů, kteří se rozhodli vyzkoušet nový způsob ochrany ovcí před vlky, se tak rozhodli, neboť nic jiného nefungovalo.

Že jsou barevné fáborky proti vlkům účinné, zjistili italští vědci. Ukázalo se, že proti velkým pestrým vlaječkám se vlci neodváží vyrazit ani když jsou hladoví.

„Leckdo je skeptický, ale to je v podstatě u nás obvyklý postoj lidí, když je něco nové,“ domnívá se koordinátorka projektu Svetlana Beťková. Zda jsou ale fáborky opravdu účinné, se ukáže teprve, až vlci začnou učit svá mlaďata lovit. V té době dochází k nejvyššímu počtu útoků na ovce.