Saudský král vyzývá kvůli drahé ropě k pomoci chudým zemím

Džidda - Saúdský král Abdalláh dnes vyzval Světovou banku ke svolání schůzky, na které by se vytvořil plán pomoci chudým zemím v boji s rekordními cenami ropy. Saudská Arábie sama chce navíc poskytnout potřebným úvěry na nákup energie.

Na pomoc chudým zemím by měl vzniknout podle představitelů Saudské Arábie fond v hodnotě miliardy dolarů. Dalších 500 milionů jim chce země poskytnout ve formě zvýhodněných úvěrů, které budou moci použít na nákup energie.

Král Abdalláh šel na dnešní schůzce producentů a odběratelů ropy ještě dále a přislíbil také, že jeho země poskytne trhu dostatečného množství strategické suroviny. Dodal však, že za jejími rekordními cenami stojí především spekulace a vysoké daně.

Růst cen ropy je již druhou metlou

Chudé země musí čelit celé řadě problémů. Rekordně drahá ropa patří k těm nejpalčivějším z nich. Je ale v poslední době již druhým zásadním problém, které postihly svět. Tím prvním je rychlý růst cen potravin. Cena rýže, oleje nebo cukru se za poslední rok téměř zdvojnásobila. OSN proto koncem dubna přidala na potravinovou pomoc k původním 2,9 miliardám USD dalších 755 milionů dolarů. Podobný krok se dá od světových institucí očekávat i v případě ropy.

Drahá ropa zvyšuje zisky těžařů

Na nynějších vysokých cenách ropy vydělávají hlavně společnosti, které ji těží. Z celého produkčního řetězce právě na ně připadá největší podíl dosažených zisků. Dobře si vedou ale také firmy, které pronajímají zařízení pro těžbu v moři. „Na světě existuje v současnosti jen omezený počet plošin, je o ně enormní zájem. Některé společnosti si účtují za pronájem až 600 tisíc dolarů za den,“ nastínil analytik Colosseum Petr Čermák.

Na své si přijdou ale také zpracovatelé a prodejci, i když výdělky těch druhých jsou podle analytiků o něco nižší. „Distribuční marže v posledních letech zaznamenaly hodně volatilní vývoj, ale podle informací z kuloárů jsou stále nižší než ty rafinerské,“ upozornil analytik Cyrrus Jan Procházka.