Evropská komise spustila centrální registr lobbistů

Brusel - Evropská komise dnes otevřela centrální registr lobbistů. Měl by pomoci získat přehled o tom, koho lobbisté zastupují a kolik peněz vynaloží za možnost ovlivňovat dění v politice. Členství v registru je dobrovolné. Odhaduje se, že v současné době v Bruselu působí až 15 tisíc lobbistů.

V květnu podpořil Evropský parlament přísnější pravidla pro lobbisty. Reagoval tak na různé skandály, ke kterým dochází v souvislosti s jejich působením v centru EU. 

Podle zpravodajky ČT Evy Hrnčířové jsou lobbisté v Bruselu neoddělitelnou součástí dění a při vytváření evropské legislativy se s nimi počítá. „Nedávno se zjistilo, že lobbisté mají svou kancelář přímo v Evropském parlamentu placenou právě parlamentem,“ uvedla Hrnčířová.

Organizace jako jsou například profesní svazy, odbory nebo nevládní organizace, které se do rejstříku chtějí zapsat, musejí napsat, kdo jsou, o co usilují a o jaké oblasti politiky se zajímají. Také musejí uvést údaje vypovídající o tom, kolik peněz za možnost ovlivňovat dění v politice vynaloží. Specializované lobbistické firmy musejí uvést jména svých klientů. Aby se zápis do registru uskutečnil, budou lobbisté muset podepsat etický kodex, kterými se při svém jednání s Evropskou komisí budou řídit.

Místopředseda Evropské komise Siim Kallas tvrdí, že renomé rejstříku neuškodí to, že se do něho lobbisté nemusejí zapisovat povinně. Podle něho vznikl po vzájemné shodě za zájmovými skupinami, že je taková věc potřebná. Kallas si myslí, že je v zájmu profese lobbistů se zaregistrovat, protože pokud na seznamu nebudou, mohou se objevovat otázky, proč to tak neučinili. 

Podle Evropské komise není zavedení povinného registru možné, neexistuje pro něj žádný právní rámec. Na lobbisty bude i tak vyvíjen nátlak, aby se do něj zapsali.

Nový rejstřík se už stal terčem kritiky mnoha europoslanců, zejména proto, že v něm nemají být uvedena jména lobbistů. Lobbisté v něm budou zveřejňovat pouze název společnosti, pro kterou pracují, a výši příjmu.

Český lobbista působící v Bruselu Pavel Telička nevidí mezi dobrovolným a povinným členstvím v registru velký rozdíl. Pro firmu, která je solidní a chce uspět, je registrace podle něj v každém případě povinná.

V současnosti existují pro registraci zájmových skupin u jednotlivých evropských institucí různá pravidla. Evropský parlament vydává lobbistům visačky na jejich jméno, díky nimž se dostanou do parlamentních budov. Evropskou komisi zajímá pro jakou organizaci lobbista pracuje a jeho případné prohřešky chce řešit přímo s jeho nadřízenými.

Komise si nicméně přeje, aby pro zájmové skupiny působící u všech evropských institucí fungovala jednotná pravidla, bude o tom ale teprve muset hledat společnou řeč s Evropským parlamentem a Radou Evropské unie.