EU odsouhlasila nové sankce vůči Íránu

Brusel - Evropská unie vyjádřila souhlas s novými sankcemi vůči Íránu, který odmítl vyhovět požadavkům mezinárodního společenství, aby zastavil svůj jaderný program. EU zatím nová sankční opatření vůči Teheránu neupřesnila, podle informací z diplomatických kruhů ale mají směřovat proti největší íránské bance Bank Melli a mají mít podobu zmrazení jejích aktiv a kapitálových rezerv v zahraničí.

Evropská unie a Spojené státy se tento měsíc dohodly, že jsou připraveny rozšířit dosavadní sankce uplatňované OSN vůči Íránu kvůli jeho jaderným ambicím. Nové sankce mají zajistit, aby íránské banky nemohly podporovat aktivity směřující proti snahám o odzbrojení či proti teroristické činnosti.

Teherán odmítá obavy, které ohledně jeho jaderného programu dává najevo mezinárodní společenství v čele s USA. Írán tvrdí, že jaderné kapacity včetně obohacování uranu buduje v zájmu energetické soběstačnosti země a jako mírový program.

Před deseti dny jednal v Teheránu vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana, který íránské straně předložil nové nabídky, jež mají Írán přimět vzdát se kontroverzní části svého jaderného programu.

Nabídky připravily stálé členské země Rady bezpečnosti OSN spolu s Německem. Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád na to ale minulý týden reagoval výrokem, že jde o „novou hru“ Západu, která je předem odsouzena k nezdaru. „Jaderná otázka je z našeho pohledu uzavřená,“ prohlásil Ahmadínežád.

Íránská vláda už v průběhu Solanova jednání s íránskými představiteli dala najevo, že Teherán v jaderné otázce Západu neustoupí. „Íránský postoj je jasný: jakékoli předběžné požadavky jsou nepřijatelné. Obsahuje-li nabídka požadavek zastavení obohacování, pak o tom Írán nehodlá ani jednat,“ prohlásil vládní mluvčí Gholámhosejn Elham.

USA a jejich evropští spojenci vzápětí Teherán upozornily, že pokud balík nabídek předložený Solanou odmítne, mezinárodní společenství je připraveno přijmout vůči Íránu další sankce.