„Operace Bagdád“ rozprášila gang pašeráků ilegálních migrantů

Haag - Policie v devíti zemích Evropy uspořádala zátah na organizátory ilegální imigrace, akce se zaměřila zejména na irácké Kurdy. Při "Operaci Bagdád" zatkli 75 lidí. Jedna z největších akcí v historii Europolu proběhla především v západní Evropě a ve Skandinávii. Za mřížemi skončili i běženci z různých zemí. Ti přitom za přepravu do zemí Evropské unie zaplatili až 12 tisíc eur.

Ve většině případů šlo o Iráčany. Na vypracování zatykačů se podílel evropský mezisoudní orgán Eurojust. Operace nesoucí krycí název Bagdád zasáhla Belgii, Francii, Německo, Řecko, Irsko, Norsko, Nizozemsko, Švédsko a Británii.

Proti ilegální migraci zasahovalo přes 1 300 policistů. Za mřížemi skončili i uprchlíci z Afghánistánu, Číny, Turecka, Bangladéše a Iráku. Pašeráci převáželi běžence do EU většinou ukryté v karavanech, v autobusech či na lodích, výjimečně jim zajistili cestu letadlem. Při převozu trpěli uprchlíci v zoufalých podmínkách. Gangu pašeráků přitom za převod přes hranice platili mezi 10 a 12 tisíci eur. Rekordmanem mezi převaděči je organizátor, který dokázal za půl roku dostat nelegálně za hranice EU 280 uprchlíků. Zatčení jsou nyní u výslechu.