Palestinští uprchlíci v Libanonu dostanou přes 2,5 miliardy dolarů

Bejrút - V Libanonu se po víkendových násilnostech uklidňuje situace. Nejméně 9 lidí zemřelo a dalších 50 utrpělo zranění. Na palestinské uprchlíky v Libanonu myslela dárcovská konference ve Vídni, kde se vybíralo na obnovu tábora Nahr al-Bárid.

Druhé největší libanonské město Tripolis obsadily vládní jednotky. Vojáci a policisté mají zabránit dalším střetům mezi sunnitskými příznivci prozápadní vlády a Hizballáhem vedené prosyrské opozice. Za sektářské rozbroje platí na obou stranách hlavně civilisté.

Dlouhá krize měla v Libanonu skončit minulý měsíc. Vláda tehdy podepsala s Hizballáhem příměří, dohodly se na vytvoření nové vlády národní jednoty a za prezidenta zvolily Michela Sulajmána. Teď se ale nedokáží domluvit na obsazení klíčových ministerstev a bezpečnostní situace se zhoršuje. Mnozí mají proto o další osud dohody obavy.

Ve Vídni se mezitím na mezinárodní dárcovské konferenci jednalo o obnově uprchlického tábora Nahr al-Bárid v Libanonu. Zástupci 70 zemí a organizací přislíbili v přepočtu téměř 2,5 miliardy korun. Česká republika z toho dá půl milionu.

V táboře žilo asi 30 tisíc Palestinců. Loni se tam ale libanonská armáda střetla s radikály z palestinské organizace Fatah, která je blízká al-Káidě. Zemřelo tehdy přes 400 lidí a místo bylo srovnané se zemí. Většina civilistů prchla do dalších táborů, kterých je v zemi celkem třináct.